BANJA LUKA, 29. aprila – Investiciono održavanje Gradskog mosta u Banjaluci trebalo bi početi u maju, zbog čega će ovaj prelaz povremeno biti zatvaran za saobraćaj.

Most „Patre“, kod tvrđave Kastel, prethodnih godina trpio je veliko saobraćajno opterećenje, zbog čega je i potrebna njegova značajnija obnova.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su potvrdili da su konstrukcija i ostali elementi Gradskog mosta bezbjedni, ali da je, pored redovnog održavanja, potrebno uraditi i dodatne intervencije: zamjenu gornjeg sloja asfalta i slivnika, te uraditi diletaciju.

Kako su pojasnili, kada su slivnici začepljeni nakuplja se voda što onda može dovesti do propadanja konstrukcije.

Za planirane radove u maju biće izdvojeno oko 50.000 KM.

Nadležne smo pitali da li će za vrijeme radova most biti zatvoren za saobraćaj.– Nastojaćemo da potpune obustave saobraćaja budu minimalne, osim kada je to neophodno, kada se budu izvodili radovi na zamjeni diletacija i polaganju završnog sloja asfalta – precizirao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić za Srpskainfo.

Podsjetimo da je ovaj prelaz preko rijeke Vrbas čak dvije godine bio glavni spoj naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, u periodu dok se gradio novi Zeleni most. Most je izuzetno prometan jer povezuje i Obilićevo s centrom grada. Sve to je ostavilo vidljive tragove na mostu, sagrađenom 1930. godine, asfalt je pun neravnina i ulegnuća, dok je betonska ograda na nekim mjestima oronula.

Gradski arhitekta Ivan Rašković poručio je nedavno da bi trebalo smanjiti obim saobraćaja koji ide preko Gradskog mosta, jer je on “građevinski dotrajao“. To će, navodi, biti moguće nakon izgradnje novog mosta u Docu.

Sanacija mosta u Bočcu

Iz Odjeljenja za saobraćaj su najavili da bi uskoro, u okviru investicionog održavanja, trebalo da počne i sanacija mosta preko Vrbasa u Bočcu, na pravcu prema hidroelektrani. Ovih dana izabran je izvođač radova, za koje će iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 50.000 KM.

Kako kažu u Odjeljenju, predviđena je sanacija glavnih čeličnih nosača mosta, odnosno peskarenje, antikorozivna zaštita i lakiranje nosača završnom bojom.

(Srpskainfo)