voda

BANJA LUKA, 21. januara – Zbog ekstremno nepovoljne hidrološke situacije, kapaciteti lokalnih izvorišta na području Banjaluke smanjeni su od 30 do čak 70 odsto. Nešto snijega što je palo u nedjelju nije značanije promijenilo situaciju.

Praznične dane u januaru, kada se porodice tradicionalno okupljaju uz bogatu trpezu, stanovnici u Pavlovcu, Šibovima, Koprivnjku, Gornjoj Piskavici, Verićima i Potkozarju sasvim nenadano proveli su uz restrikcije vode i apel nadležnih da vode računa o potrošnji.

Na ovakav režim, kažu, navikli su u ljetnjim mjesecima, kada nema padavina. Međutim, mnoge je iznenadilo što i u zimu proživljavaju isto.

– Nestajalo je vode oko praznika, nije je bilo nekoliko dana pa dođe malo noću. To se inače događa ljeti, ali zimi nije bilo problema. Jedino kada je nevrijeme par dana bude prekid, jer se zamuti voda – priča nam Darinka koja živi u Šibovima.

Kako kaže, ona srećom ima bunar i dovoljno godina iskustva da se u svakoj situaciji snađe. Više joj je žao mladih nego sebe.

– Vodu unosim sa bunara, nama starijima to ništa nije strano. Tražili smo mi nekada vodu na izvorima, svakako se živjelo. Omladini je danas teže, oni na to nisu navikli – govori ova žena.

Iz „Vodovoda“ Banjaluka kažu da su povodom cijele situacije djelovali interventno i uveli redukcije u vodosnabdijevanju na područjima gdje postoji mogućnost da potrošači ostanu bez vode.

– Na izvorištu Subotica smanjena je izdašnost za 35 odsto u odnosu na prethodne godine. Dio potrošača koji se vodom snabdijeva s ovog izvorišta u Mjesnoj zajednici Gornji Pervan, 150 domaćinstava je prepriključeno na vodovodni sistem “Crno vrelo”. Ovom intervencijom raspoložive količine vode na izvorištu obezbjeđuju stabilno snabdijevanje preostalih potrošača na vodovodnom sistemu Subotica – precizirali su iz “Vodovoda”.

Kako pojašnjavaju, lokalni vodovod za snabdijevanje naselja Konotari sa izvorišta Zelenci prepriključen je na vodovodni sistem “Banjica” pošto se izdašnost izvorišta smanjila za 60 odsto. Svih 110 domaćinstava priključenih na ovaj vodovod, kažu, ima uredno snabdijevanje vodom.

Kapacitet izvorišta Trča, Fratrovac i Zmajevac u MZ Mišin Han smanjen je za 60 odsto. Distributivna mreža i ovih vodovoda je perepriključena na javni vodovod čime je snabdijevanje stabilizovano.

– Nepovoljna hidrološka situacija najviše se odrazila na izvorište Buzadžije u MZ Gornja Piskavica, gdje je kapacitet smanjen za 70 odsto. Snabdijevanje vodom s ostalih lokalnih vodovoda kojima upravlja “Vodovod”, pored značajnog smanjenja kapaciteta izvorišta, zasad je uredno – precizirali su u ovom komunalnom preduzeću, dodajući da je snabdijevanje uredno i sa javnog vodovoda – izvorište Novoselija.

Lokalna mala izvorišta u proteklim godinama imaju sve manji kapacitet i sve više problema, jer šta god mi govorili, mijenjaju se klimatske prilike, ocijenio je gradonačelnik Igor Radojičić.

– Zato smo se i upustili u projekte vodosnabdijevanja koji što više naselja vežu na centralno gradsko područje, na gradsku mrežu, i na Crno vrelo i na fabriku u Novoseliji – rekao je Radojičić prošle sedmice.

Projektima Grada “Voda 1, 2 i 3” predviđeno je da se do 2022. obezbijedi voda za 95 odsto stanovništva na kompletnom području Banjaluke. Projekat je vredan ukupno 25 miliona KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a 8 miliona KM na donaciju Evropske unije.

„Vodom 1“, čija je realizacija započela prošle jeseni, do 2021. godine treba da se izgradi ukupno 56 kilometara nove mreže za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika.

Na proljeće bi, po najavama, trebalo da počne i realizacija druge faze, u okviru koje će biti izgrađeno 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže na širem gradskom i seoskom području. Radovi treba da obezbijede vodosnabdijevanje za 1.620 domaćinstava.

(Srpskainfo)