neradni dan

BANJA LUKA, 04. januara – Gradska uprava neće raditi u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. januara kada se obilježava vjerski praznik Badnji dan i pravoslavni Božić. Neradni dani su i četvrtak, 9. januar kada se obilježava Dan Republike Srpske i 14. januar, shodno zaključku Vlade Republike Srpske prema kojem je taj dan u Republici Srpskoj neradni dan zbog obilježavanja Nove godine po julijanskom kalendaru.

„Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti, prema zakonu, imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta na Badnji dan i Božić, odnosno 6. i 7. januara“, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

U dane praznika Republike, ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Na republički praznik, u skladu sa Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banje Luke mogu samo da rade: u vremenu od 00.00 do 24.00 časa pravna lica i preduzetnici koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, i prodaja istih; trgovinski objekti tipa „dragstor“ i trgovinski objekti u autobuskim i željezničkim stanicama i na benzinskim pumpnim stanicama, te u vremenu od 8.00 do 21.00 čas – trgovine na malo pogrebnom opremom.

 (Banjaluka.net)