razvod

BANJA LUKA, 17. decembra – Iz godine u godinu u BiH bilježi se sve veći broj razvoda. Prema podacima Agencije za statistiku BiH tokom 2018. godine razvedeno je 2.385 parova, što predstavlja povećanje od 21,62 posto u odnosu na godinu prije. Banjaluka je među vodećim gradovima po broju razvoda u BiH.

Banjaluka je, po statistici razvoda, među neslavnim rekorderima BiH. Prema posljednjem popisu stanovništva u Banjaluci živi oko 7.240 razvedenih. Prosječni brak u RS traje 13,5 godina, a kriza se javlja u petoj godini.

Sudovi u RS prošle su godine razvela 963 para, a u prva tri kvartala ove godine 687. Najviše se razvode Banjalučani i Banjalučanke.

Prošle godine čak 273 braka u gradu na Vrbasu nisu uspjela da prebrode krizu.

Nepoznavanje vlastitih kočnica je u razumijevanju emocija drugog, smatra doktor psihologije Ljiljana Krneta. Komunikaciju stavlja na prvo mjesto, a guranje problema pod tepih gleda kao uzrok pada emotivne veze.

„Mi danas živimo u kulturi ravnodušnosti, jer smo pod uticajem mnogih zabluda, posebno u tradicionalnom društvu. Emocije ne treba izražavati, sakrij tu emociju, manje si inteligentan pod navodnicima. Naglašavam da je osjećajnost veliki kvalitet”, kaže Ljiljana Krneta, doktor psihologije.

Za sklapanje braka neophodan je duži period upoznavanja, koji zavisi od emocionalne zrelosti partnera. U takvim vezama imamo više faza, a cilj je spoznati različite osobine potencijalnog bračnog partnera.

„U početku te zaljubljenosti koja nije ljubav prosto smo opijeni nekim reakcijama naših partnera. Mi se upoznajemo i u tom upoznavanju treba da se otvorimo, pokažemo i tugu, i tjeskobu, i ljubomoru, a ljubavi treba dati prednost“, kazala je Krneta.

Ipak, ni razvod nije jednostavan, bar ne onima koji imaju maloljetnu djecu. Ali i takvi se razvode, jer je za prvih 10 mjeseci ove goidine Banjalučki Centar za socijalni rad dobio 260 zahtjeva za razvod.

Takvi parovi moraju na dvomjesečni proces mirenja. Nasilje u porodici i bolesti ovisnosti razlog su zbog kojih razvod češće traže žene. Gubitak emocije, preljuba, te finansijski problemi supružnike uvode u krizne dane.

„Oni smatraju najčešće da se partner promijenio u braku, da to više nije onaj čovjek s kojim je ona bila ili on bio u vezi. Takođe, u posljednje vrijeme znatan je broj mladih bračnih parova koji dolaze u Centar i to pripisujemo nezrelosti i nespremnosti za život u dvoje. Ta nezrelost ih dovodi do narušavanja odnosa, kao i do nemogućnosti konstruktivnog razgovora“, mišljenja je Tanja Đakušić, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Osim u braku, brojni parovi imaju problema i nakon braka. Republika Srpska jedina je u okruženju gdje je praksa da sudovi ne odlučuju o kontaktu djece sa roditeljem koji nije dobio starateljstvo, nego tu obavezu imaju centri za socijalni rad.

Tako je drugi roditelj ostavljen na milost i nemilost svog bivšeg partnera, jer se na terenu dešava da majke nerijetko u potpunosti ocu brane viđanje djeteta, za šta bivaju kažnjene samo simboličnom novčanom svotom, dok bi im u Federaciji BiH i drugim zemljama prijetila mnogo drastičnija – zatvorska kazna.

(Banjaluka.net)