BANJALUKA, 28. februara – Predstavnici Udruženja veterana Republike Srpske okupili su se danas u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, gdje su ponovili svoje zahtjeve koje će, kako su najavili, u roku od 15 dana dostaviti Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske.

Oni zahtjevaju ostavku cjelokupnog rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) na čelu sa Pantelijom Ćurguzom, izmjenu postojećeg Zakona o

pravima boraca, kao i reviziju boračkih rješenja tako što bi se izvršilo postrojavanje jedinica, čime bi se, kako kažu, očistili borački redovi od dezertera.

Među zahtjevima su i besplatna zdravstvena zaštita za boračke kategorije,

prednost pri zapošljavanju djece poginulih boraca i demobilisanih boraca, revizija privatizacije i izrada zakona o porijeklu imovine, prenijele su agencije.

Sa protesta je upućen i zahtjev za isplatom svih potraživanja iz radnog odnosa i uplata radnog staža za sve koji su radili na određeno vrijeme.

Predsjednik Udruženja veterana Republike Srpske Duško Vukotić rekao je da borci traže “svoju boračku organizaciju koja će kao partner svakoj vlasti nastojati da ostvari prava koja pripadaju borcima, a ne da se rukovodstvo te organizacije bori za svoj lični interes”.

Učesnici protesta, njih oko 500 krenulo je u protestnu šetnju do Trga Krajine.