BANJA LUKA, 31. marta – Odbornici u Skupštini Grada Banjaluka nisu prihvatili predloženi budžet ovog grada za 2021. godinu u iznosu od 149,4 miliona KM.

Za budžet je glasalo 12 odbornika, a 17 je bilo uzdržano, a jedan je bio protiv.

Sjednica će biti nastavljena u ponedjeljak, nakon što i poslije 10 sati rasprave budžet nije dobio podršku.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u gradskoj skupštini Dragoslav Topić rekao je da očekuje od gradonačelnika Draška Stanivukovića da u narednih sedam dana da novi prijedlog budžeta.

“Danas smo imali konstruktivnih rasprava i nadamo se da će one biti uvažene u novom prijedlogu. Pokušali smo djelovati amandmanski, ali nismo dobili ni mišljenje, tako da o njima danas nismo ni raspravljali”, rekao je Topić novinarima.

On je naveo da se kriza nastavlja na nivou odnosa između gradonačelnika i skupštinske većine.

“Imali smo danas i pruženu ruku pomirenja, te se nadam da će tako biti i u narednom periodu. Kasno smo sjeli da zajednički raspravljamo o budžetu, ovo je prvi put bilo danas da gradonačelnik pokušava sa nama tražiti zajednička rješenja za funkcionisanje grada”, rekao je Topić.

On je izrazio nadu da će u narednih sedam dana Stanivuković predložiti novi budžet i dodao da ako se to ne desi, Skupština ima zakonsku i poslovničku mogućnost da predloži novi budžet.

“Pogodila nas je i izjava gradonačelnika da u slučaju prihvatanja naših amandmana on ih neće realizovati, jer niko sa zdravim razumom ne bi prihvatio budžet uz takvu konstataciju”, rekao je Topić i istakao da će grad nastaviti normalno da funkcioniše.

Prema njegovim riječima, Skupština grada nastavlja zasjedanje u ponedjeljak, 5. aprila, o ostalim tačkama na dnevnom redu.

Stanivuković je rekao da Banjaluka od sutra nema budžet, te da će o tome obavijestiti firme koje održavaju grad, kao i sve druge korisnike gradskog budžeta.

“Neko se očigledno igra igru koja skupo košta, a žrtva svega su građani”, rekao je Stanivuković.

On je naveo i da je prije početka sjednice bilo 11 amandmana koji nisu ispoštovali poslovnik i koji su bili izazovni za budžet, te nisu mogli biti usvojeni u toj mjeri.

“Od 11 amandmana, za devet smo našli mogućnost da ih potpuno usvojimo, a dva djelimično, što smatramo da je poštovanje i jedne i druge srane”, rekao je Stanivuković.

Budžet grada za ovu godinu bio je predložen u iznosu od 149.770.000 KM.

(Nezavisne)