ulica

BANJA LUKA, 23. decembra – Ove godine nije bilo mijenjanja naziva ulica jer nema novih ulica u gradskim zonama i građani su izloženi dodatnim troškovima zbog mijenjanja ličnih dokumenata, rekli su za “Nezavisne” u Odjeljenju za komunalne poslove.

Prema njihovim riječima, upućeno je šest inicijativa za promjenu naziva ulica, a građani uz mijenjanje ličnih dokumenata moraju praviti anekse kupoprodajnih ugovora i izloženi su nepotrebnim troškovima.

“Razlozi neprihvatanja inicijativa su najvećim dijelom što nemamo novih ulica u gradskim zonama, a građani u prigradskim imaju drugačije prijedloge”, pojasnili su u ovom odjeljenju.

Grad prilikom mijenjanja imena ulice mora uraditi i novu numerizaciju ulice, što još dodatno povećava troškove.

Ove godine nije bilo mijenjanja ni naziva trgova ni naselja u gradu.

Prijedlozi inicijativa za nazive ulica dostavljaju se Komisiji za pripremu prijedloga naziva ulica, naselja i trgova.

Odjeljenje za komunalne poslove priprema prijedloge odluke, pravni osnov s opisom ulice i biografijom i geodetsku podlogu nove ulice, kako bi se pripremio zvanični prijedlog za Komisiju za pripremu prijedloga imena naselja, ulica i trgova.

“Nakon što Komisija za pripremu prijedloga imena naselja, ulica i trgova usvoji inicijativu, zvanični prijedlog se upućuje Kolegijumu Skupštine grada”, kazali su u ovom odjeljenju.

Dodali su da su najčešći prijedlozi za nazive ulica po istaknutim ličnostima, događajima i nazivima naseljenih mjesta.

“U proteklom periodu najviše je bilo naziva ulica po borcima VRS, a kad su u pitanju borci iz VRS, za svako imenovanje nove ulice traži se saglasnost Boračke organizacije grada i svi borci koji dobiju ulicu moraju biti odlikovani”, pojasnili su u ovom odjeljenju.

Dodali su da je u pripremi za naredni period imenovanje ulica po istaknutim pripadnicima VRS Momiru Taliću, Novici Simiću i Manojlu Milovanoviću.

(Nezavisne)