BANJALUKA, 24. januara – Književniku Nikoli Vukoliću sinoć je u Banjaluci uručena godišnja nagrada za najbolju knjigu u 2013. godini – za knjigu kritika i eseja “Zabilježeno”.

Autor Nikola Vukolić rekao je novinarima da je za ovo djelo već dobio jednu nagradu-nagradu čitalaca, jer je knjiga sva rasprodata, te da uskoro očekuje njeno drugo izdanje.

“Ova knjiga je knjiga iskrenosti, jer dok sam je pisao držao sam se savjeta `nek ritam srca nosi tijelo, duša – to je stil`. Zato sam želio u ovoj knjizi da se suočim sam sa sobom, da se ispovijedim sam sebi i da sve to zapišem”, istakao je Vukolić.

Nagradu dodjeljuju Udruženje književnika Republike Srpske – podružnica Banjaluka i grad Banjaluka.

U obrazloženju žirija navedeno je da je Vukolićevo djelo obnovilo poetsku formu eseja, predstavivši poznate autore i njihova djela iz domaće i evropske književnosti.

Knjiga eseja i kritika “Zabilježeno” autora Nikole Vukolića objavljena je nedavno u izdanju Zadužbine “Petar Kočić” Banjaluka – Beograd i izdavačke kuće “Prometej” iz Novog Sada.

Riječ je o knjizi eseja i kritika koju je književnik Nikola Vukolić napisao u posljednjih tridesetak godina, objavila je SRNA.

Knjiga je podijeljena po ciklusima: Eseji, Zabilježeno o Kočiću, Zabilježeno o prozi, Zabilježeno o poeziji i Zabilježeno u bilježnici.