Više falsifikovanih kovid-potvrda, uz lažne potpise i pečate iz Hercegbosanske županije, otkriveno je u Hrvatskoj i u drugim zemljama EU, saopštile su zdravstvene vlasti kantona sa sjedištem u Livnu u BiH.

Prevare su otkrivene kada je Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) stigao zahtjev za provjerom iskaznice o vakcinaciji koju je poslala Služba za izdavanje EU kovid-potvrda iz Zagreba, prenio je Index.hr.

Prema informaciji županijskog Zavoda za javno zdravstvo, nakon toga su dobili još nekoliko kovid-iskaznica iz Hrvatske i zemalja EU za koje je provjerama utvrđeno da osobe nisu vakcinisane te da su potvrde lažne.

Na lažnim iskaznicama o vakcinisanju lažirani su potpisi i pečati direktorke Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr Diane Mamić i ljekarke tomislavgradskog Doma zdravlja dr. Bernardine Šarac.

– Uz moj pečat i potpis i pečat i potpis dr Šarac, falsifikovani su i pečati Županijske bolnice Livno i tomislavgradskog Doma zdravlja. Ovo nas je zbilja neugodno iznenadilo i u prvom trenutku nismo mogli vjerovati da je istina – rekla je Mamić za lokalnu radio stanicu u Tomislavgradu.

Pritom je dodala da su korisnici tih potvrda očito osobe koje nisu htjele da se vakcinišu.

Po njenim riječima, nakon što su otkrivene lažne potvrde, što predstavlja kazneno djelo, o svemu su obaviješteni MUP Hercegbosanske županije te Granična policija Republike Hrvatske.

U Bosni i Hercegovini se do sada vakcinisao jako mali broj ljudi protiv korona virusa, tek oko četvrtine.

Uprkos tome, srazmerno je mali broj dnevno novozaraženih, koji se danima kreće oko 500 osoba.

Istovremeno, BiH je, po podacima svetske baze preminulih od kovida na milion stanovnika, na trećem mjestu iza Perua i Bugarske.

(Srpskainfo)