Izbijanjem rusko-ukrajinske krize, početkom marta ove godine, i u Srpskoj je došlo do značajnog poskupljenja gotovo svih roba i usluga, čije se cijene još nisu ustabilile.

Međutim, zvanična statistika pokazuje da je vrijednost prometa u maloprodaji od početka krize bila i veća nego u istom periodu 2021. S obzirom na poskupljenja koja su aktuelna unazad par mjeseci, to ne znači da smo više kupovali, ali, očigledno, nismo ni škrtarili.

Podaci Poreske uprave Srpske pokazuju da je ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u RS, u periodu mart – maj ove godine, iznosio 2,381 milijarde KM.

– Najveći promet preko fiskalnih kasa u ovom periodu, a posmatrano po lokalnim zajednicama, ostvaren je u Gradu Banjaluci, koji je i najveća lokalna zajednica u RS, i iznosio je 600 miliona KM. Najmanji promet ostvaren je u opštini Kupres, koja je jedna od najmanjih u Srpskoj, i iznosio je 4.590 KM – kažu za Srpskainfo u ovoj upravi.

U istom periodu lani, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u RS iznosio je 2,016 milijardi KM. U periodu mart-maj prošle godine u Banjaluci je ostvaren promet od 562 miliona, a u Kupresu 3.339 KM.

U pomenuta tri mjeseca ove godine, u poređenju sa istim periodom lani, promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Srpskoj bio je veći za skoro 18 odsto.

Međutim, činjenicu je da ista vrijednost prometa ove i prošle godine ne znače i istu količinu kupljenih roba i korištenih usluga.

Podsjetimo, godišnja inflacija u aprilu je u Srpskoj bila veća od očekivane i iznosila je 11,7 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS. Najviše je poskupila hrana, za 20 odsto, zbog poskupljenja ulja i masnoća za skoro 62 odsto, te prevoz, za 28,6, odsto zbog poskupljenja goriva za skoro 47 odsto.

(Srpskainfo)