maska

S ciljem sprečavanja širenja korona virusa, u svim ugostiteljskim objektima u Srpskoj važno je sprovoditi i poštovati opšte mjere, a svi radnici mogu se štititi poštovanjem ovih mjera sprečavanja prenosa infekcija.

U Domu zdravlja Banjaluka ističu da je u cijelom objektu važno osigurati adekvatan sistem provjetravanja, te dostupnost tekuće vode i sapuna u svrhu poštovanja osnovnih higijenskih normi.

– U ugostiteljskom objektu osigurajte laku dostupnost odgovarajućeg potrošnog materijala za sprečavanje infekcija: sapun, voda ili alkoholni rastvor/gel za dezinfekciju ruku papirni ubrusi za ruke. Gosti, dok god ne pokazuju simptome, ne predstavljaju rizik. Postupanja su ista kao i u periodu sezonske gripe. Treba pojačati dezinfekciju prostorija, kuhinje i sanitarnih čvorova – stoji na sajtu ove zdravstvene ustanove.

Trebaju li radnici i gosti u ugostiteljskim objektima nositi maske? 

Da – ako osoba ima simptome infekcije respiratornog sistema.

Pojedince sa simptomima bolesti respiratornog sistema treba podsticati na nošenje maski kako bi se ograničilo širenje bolesti.

Ne – ako osoba nema simptome infekcije respiratornog sistema.

Nema dokaza da je upotreba medicinske maske za jednokratnu upotrebu na zdravim osobama korisna u sprečavanju infekcije.

 Uputstva za čišćenje

– Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice.

– Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tokom čišćenja.

– Otvorite prozore da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju.

– Sve radne površine u kuhinji/šanku temeljno oprati deterdžentom, isprati vodom i nakon toga dezinfikovati alkoholnim ili hlornim dezinficijensom.

– Očistite pod deterdžentom, te nakon toga dezinfikujte alkoholnim ili hlornim dezinficijensom.

– Očistite toalete, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom, te nakon toga dezinfikujte hlornim preparato.

– Za dezinfekciju treba odabrati sredstvo koje u sebi sadrži neki od sljedećih aktivnih sastojaka: Natrijum hipohlorit 0,05-0,5% ili Etanol 70%. Nemojte koristiti pakovanje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcionog sredstva jer može doći do prskanja koje može dalje širiti virus.

– Koristiti različit pribor za prostor sa gostima, za kuhinjski prostor/šank, za podne površine, za sanitarije.

– Nakon čišćenja krpe oprati na 90°C ili nakon pranja dezinfikovati potapanjem u dezinfekciono sredstvo najmanje 30 minuta.

– Nakon čišćenja operite ruke sapunom i vodom.

– Sav otpad nastao tokom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za smeće.

– Na poslu koristite radnu odjeću.

– Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenu da se prostorija temeljno prozrači.

(Srpskainfo)