Čini se da su žene u 40-im i 50-im godinama više izložene riziku od dugotrajnih problema po izlasku iz bolnice nakon oporavka od Kovida-19, odnosno mnoge mjesecima pate od trajnih simptoma, poput umora, zadihanosti i omaglice, pokazuju dvije studije danas objavljene.

Jedna je studija otkrila da pet mjeseci nakon izlaska iz bolnice sredovječne bijele pacijentice s Kovidom-19, koje su imale i drugih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, plućnih i srčanih bolesti, češće prijavljuju dugotrajne simptome korona virusa, prenosi Reuters.

– Naše istraživanje otkriva da su žene s najdužim simptomima obično bjelkinje u dobi od 40 do 60 godina, koje otprije imaju najmanje dva dugotrajna zdravstvena stanja – rekao je Kris Brajhtling, profesor respiratorne medicine u Sveučilištu Lečester i jedan od autora studije poznate kao PHOSP-COVID, prenosi Avaz.

Druga studija, koju je vodio Međunarodni konzorcij za teške akutne respiratorne i nadolazeće infekcije (ISARIC), pokazala je da žene mlađe od 50 godina imaju veće izglede za dugoročne zdravstvene probleme od muškaraca i starijih sudionika studije, čak i ako nisu ranije imale prethodnih zdravstvenih tegoba.

– Sve je jasnije da Kovid-19 ostavlja duboke posljedice na preboljele. Otkrili smo da mlađe žene imaju veće izglede za dugoročno lošije prognoze – rekao je Tom Drejk, saradnik na kliničkom istraživanju sa Sveučilišta u Edinburgu te koautor studije ISARIC-a.

U ovoj studiji učestvovalo je 327 pacijenata.

(Srpskainfo)