deca-selo

Mlade bračne parove na selu obradovala je vijest iz Ministarstva poljoprivrede, da će od ovog mjeseca za svako novorođeno dijete, na registrovanim poljoprivrednim imanjima, biti dodijeljeno po 500 maraka. To je, kažu, uz druge podsticaje, najbolji način da se popravi demografska slika Srpske.

Podrška rađanju djece na poljoprivrednim gazdinstvima uvodi se prvi put u Srpskoj. Dvadesetjednogodišnji Kostići iz Peljava kod Lopara bave se stočarstvom. Imaju dvoje djece. Planiraju širiti i imanje, i porodicu. Kažu, za novorođenče 500 maraka je dobra pomoć.

– Pomaže mnogo. Na selu je svaki podsticaj dobrodošao, pošto se “boriš” sa kišom, snijegom, raznim vremenskim neprilikama – tako da svaka pomoć je dobro došla – rekao je Nikola Kostić iz Peljave kod Lopara.

I Dragiša Sofrenić iz Velinog Sela planira proširenje porodice. Do sada je ostvario podsticaje za proizvodnju, ali ovu podršku smatra posebnom.

– Ti podsticaji bi dobrodošli svakoj mladoj porodici koja planira djecu – naveo je Dragiša Sofrenić iz Velinog Sela kod Bijeljine.

Mlade na selu treba podsticati na različite načine, kako bi se sačuvala imanja i stvorili uslovi za bolji život, kaže resorni ministar.

– Sredstva koja su sada na raspolaganju nisu velika, trebaju biti znatno veća, ali je bitno da smo krenuli sa tom mjerom i kako vrijeme bude odmicalo planiraćemo značajnija sredstva. Važno je stimulisati ljude da ostaju na selu i rađaju djecu – smatra Boris Pašalić ministar poljoprivrede Srpske.

I demografi tvrde, postizanje održivog života na selu važno je za popravljanje demografske slike.

– Ono što sada imamo kroz ove mjere, dobro je da se zadrži autohtono stanovništvo na ovim prostorima. Treba tu naravno i druga ulaganja da bi smo zadržali ruralno stanovništvo. Naprosto ne smijemo dozvoliti da nam stane taj prostorni razvoj – dodao je Stevo Pašalić demograf.

Uz podršku rađanju, tu je i niz drugih mjera podrške resornog ministarstva mladima na selu, od sufinansiranja kapitalnih investicija, samozapošljavanja, podrške ženama do drugih mjera, za stvaranje uslova da se sačuva stanovništvo i doprinese demografskoj obnovi.

(RTRS)