Građani koji ne budu nosili zaštitnu opremu, odnosno maske i rukavice, kao i oni koji ne budu poštovali fizičku distancu u objektima mogli bi za tu svoju neodgovornost da iskeširaju između 100 KM i 300 KM.

Navedeno je ovo, između ostalog, u odluci predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koju je donijela na prijedlog Vlade Republike Srpske, a nakon pribavljenog mišljenja predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Podsjećamo, Cvijanovićeva je danas na prijedlog Vlade Srpske donijela pet uredbi, među kojima se nalazi i Uredba sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Tom uredbom je propisano sprovođenja mjera zaštite u zajednici za pravna lica, preduzetnike i fizička lica, a koje se odnose na mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja i korištenja lične zaštitne opreme, pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance i zabrane okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimanja drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

U skladu sa ovom uredbom sa zakonskom snagom, novčanom kaznom od 100 КM do 300 КM kazniće se fizičko lice ako ne poštuje vanredne mjere kojim je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje zaštitnih mjera fizičke distance ili drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

U skladu sa nadležnostima iz ove uredbe, propisane mjere kazne mogu izricati, osim nadležnih inspektora, i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kao i Кomunalna policija.

Iz Vlade Srpske apeluju na građane da se pridržavaju svih propisanih mjera s ciljem zaštite i suzbijanja širenja virusa korona.

(Srpskainfo)