BANJALUKA, 15. januara – Izgradnja stanova u Banjaluci zbog besparice iz godine u godinu opada, a prema posljednjim podacima, broj novih stanova tri puta je manji u odnosu na period od prije nekoliko godina, jer nema mnogo zainteresovanih za kupovinu.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, na području grada 2008. godine završena su 1.133 stana, a samo četiri godine kasnije novoizgrađenih stanova bilo je tek 383.

Ovo je potvrdio i direktor GP “Krajina” Borko Đurić, a kao uzrok navodi smanjenu kupovnu moć stanovnika.

– Investitori su oprezni, odnosno grade onoliko koliko mogu plasirati na tržištu. Činjenica da se, poslije nekog vremena i pada privredne aktivnosti, registruje blagi privredni rast upućuje na izvjestan oporavak ove grane privrede. To bi trebalo da dovede do povećanja tražnje na tržištu nekretnina – rekao je Đurić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da je recesija u stanogradnji i uopšte u građevinarstvu posljedica zanemarivanja kapitalnih investicija u Srpskoj.

– Proizvođači i investitori su u ono vrijeme kada su rasle plate, u 2008. godini, krenuli u investicije i to je učinilo da smo izgradili i tehnički primili 1.133 stana u gradu. Kada je nastupila kriza, banke su obustavile davanje kredita te su pooštreni uslovi, tako da je ekonomska kriza doprinijela da se broj novoizgrađenih stanova smanjuje svake godine – rekao je Pavlović.

Dodao je da je siguran da će podaci o broju izgrađenih stanova pokazati nastavak pada građevinskih investicija, objavio je Glas Srpske.

– Doći ćemo u situaciju da nećemo imati novih stanova. Kriza je učinila da i oni koji bi uložili novac u gradnju odustanu – naglasio je Pavlović.

Dodao je da investitori više ne vide interes za izgradnju stanova, jer je zbog ograničene kupovne moći sve teže prodati stan.

U agencijama za nekretnine ističu da su cijene stanova u odnosu na 2008. godinu u stalnom padu.

– Prije svega, cijene stanova sa većom kvadraturom i na dobrim lokacijama pale su za oko 20 odsto u odnosu na protekle godine – rekli su iz jedne agencije za nekretnine.