vrtic

BANJA LUKA, 12. oktobra – Grad planira iduće godine pripremiti nove prostore za otvaranje vrtića u Banjaluci, a za razliku od ranijeg perioda u proširenje mreže gradskih vrtića uključena su i prigradska naselja i to Kuljani i Vrbanja.

Iz nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove poručuju da pored započetog posla iz ove godine a koji će se prenijeti u iduću, planiraju otvaranje novih vratića kako bi se u što većoj mjeri smanjio problem dugih lista čekanja za upis u gradske vrtiće.

-Ideja je da u Kuljanima, objekat stare škole rekonstruišemo i pretvorimo u vrtić. Pored te mjesne zajednice planiramo otvaranje vrtića u drugim naseljima a kako bi u tome uspeli u toku je izbor firme za projektovanje jednog vrtića u Vrbanji,  koji bi trebalo da relizujemo na osnovu inicijative grupe građana iz tog naselja – rekao je načelnik ovog Odjeljenja Petar Bilčar.

vrtic 1

Kada su u pitanju nove lokacije za vrtiće Bilčar je naveo da je planirano otvaranje vrtića u naselju Aleja Centar te da su već počele pripreme za taj posao, jer je kako kaže, raspisan tender za izbor firme za projektovanje tog obdaništa.

-Razmatramo još jednu lokaciju za vrtić u Obilićevu. U pitanju je poslovni prostor u vlasništvu Grada i bila bi potrebna promjena namjena prostora, da bi se on mogao koristiti za te svrhe ali još nismo sigurni da li će on biti uključen u plan za 2020.godinu – rekao je Bilčar.

Naveo je da je trenutno u toku obnova najstarijeg vrtića u gradu “Ježeva kućica”, a da bi u idućoj godini  trebali obnoviti o objekat koji je nalazi pored tog vrtića  a  koje je nekada koristilo Udruženje “Duga”.

-Rekonstrukcijom tog objekta i pretvaranje tog prostora u vrtić dobićemo  proširenje “Ježeve kućice” za nekih novih 50 mjesta – objasnio je Bilčar.

Kada su u pitanju ostali započeti projekti on dodao da je u 2020.godini planiran druga faza izgradnje vrtića Kolibri u Lazarevu za šta će trebati 1,3 milina KM.  Ove godine prvom fazom tog projekta predviđeni su građevinski radovi, a u drugoj fazi, dogodine, objekat bi trebao biti u potpunosti završen, opremljen i stavljen u funkciju.

vrtic2

-U 2020. godni će biti pušten u funkciju prostor na Starčevici, koji je nekada koristila Gradska razvojna agencija, a čija rekonstrukcija je u toku – rekao je on.

Prema izveštaju Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 2018/2019.godinu, a koji će se naći na dnevnom redu idućeg zasjedanja Skupštine grada, u 24 gradska vrtića smješteno je u prosjeku 2.195 djece raspoređenih u 95 grupa. I pored tolikog broja mališana koji boravi u gradskim obdaništima na listama čekanja za upis u vrtiće već godinama se u prosjjeku nalazi isto toliko dece.

-Područje grada je pokriveno mrežom objekata za smještaj djece, a raspored objekata nije adekvatan stvarnim potrebama. Najveći problem smjještaja dece je u jzajednicama Starčevica, Lazarevo, Petrićevac, Kočićev vijenac, Centar i Zalužani –navedeno je u ovom izvještaju.

Na Petrićevcu mjesto za 100 mališana

Petar Bilčar je rekao da bi iduće godine trebao biti u funkciji i vrtić na Petrićevcu.

-Izgradnja će početi narednih dana i za taj projekat imamo obezbijeđena sredstva i izvođača radova- naveo je Bilčar.

Gradnja vrtića u ovoj MZ je predviđena u sklopu višenamjenskog objekta u kojem bi trebala biti smještena i ova mesna zajednica. Za posao vrijedan 1,7 miliona KM na tenderu je izabrana grupa ponuđača koju čine banjalučke firme „Tekton“ i „Građenje Đurić“. Kako je planirano, novi vrtić namijenjen je za smještaj oko stotinu djece. Prema projektu, budući objekat dječjeg vrtića je podijeljen je u dvije funkcionalne cjeline, prva za djecu vrtićkog uzrasta od tri do šest godina, a druga za djecu jasličkog uzrasta od jedne do tri godine.

(Srpskainfo)