BANJALUKA, 18. novembra – Uzak i neadekvatan most preko rijeke Vrbanje kod “Vitaminke”, u naselju Česma, kao i gužve na njemu, i dalje su jedan od najvećih problema stanovnika ovog naselja koji ponovo od nadležnih traže izgradnju novog prelaza.

 

Kako kažu mještani, semafori kod mosta postavljeni prije godinu nisu od velike pomoći pa i dalje nastaju saobraćajni “čepovi”, koji bi ovaj dotrajali most mogli opteretiti preko dozvoljene granice. Naveli su situaciju da kad se upali zeleno svjetlo na semaforu svi u koloni krenu na dotrajali most pa prijeti opasnost od tolikog tereta.

“Ovaj problem postaje nepodnošljiv. Nadležni su obećali kako će most biti riješen najkasnije do kraja 2014. godine, ali su se u posljednje vrijeme ućutali”, kazao je Aleksandar Popadić, mještanin Česme.

On je naveo kako bi stanovnici bili zahvalni kada bi gradske vlasti preduzele konkretne radnje po pitanju mosta i nedostatka trotoara u pojedinim ulicama, jer izgled koje naselje poprima sve manje liče na gradsko, objavile su Nezavisne novine.

U Savjetu MZ Česma su istakli kako razumiju primjedbe mještana i vozača, ali kako su oni svoj dio obaveza po ovom pitanju izvršili.

“Kada smo imali tri puta manje stanovnika, most nije zadovoljavao potrebe, a kamoli sada. On je i ove godine na listi prioriteta koje je Savjet predložio ASBL”, kazao je Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ, i dodao kako je postavljanje semafora ipak pomoglo u smanjenju gužvi na mostu.

Iz Administrativne službe grada nisu mogli precizirati kada bi se moglo krenuti sa izgradnjom novog mosta, jer je, kako su rekli u toku priprema budžeta za narednu godinu.

“U toku su aktivnosti na pripremi budžeta i programa koje će usvajati Skupština grada, nakon čega će biti poznato koji će se radovi izvoditi u 2014. godini”, kazao je Milenko Šajić, portparol ASBL.

Bez trotoara do škole

U ulicama Petra Velikog i 4. krajiškog partizanskog odreda nema trotoara pa djeca idu u školu hodajući po rubu magistralnog puta.

“Stvarno nema smisla da naša djeca idu u školu po cesti i po lokvama na tako prometnoj saobraćajnici”, kažu mještani.