Iznenadno potpuno ili gotovo potpuno izbjegavanje čvrste hrane kod male djece može biti jedan od pokazatelja razvoja kovida 19 i posljedica je promjena u djetetovom čulu mirisa i ukusa, navodi se u radu kalifornijskih ljekara.

U radu objavljenom ove nedjelje u časopisu Pediatrics opisali su dvoje male djece, oboje mlađe od 18 mjeseci, koji su iznenada razvili averziju prema čvrstoj hrani otprilike u vrijeme kada im je dijagnostikovan kovid 19.

Kad bi nešto i pojeli, odmah nakon toga zagrcnuli bi se ili ispljunuli hranu.

Jedno dijete je u isto vrijeme kad se razvila i odbojnost prema hrani, postalo iznenada osjetljivo i na miris bilo kog mirisnog proizvoda što je još jedan znak oslabljenog njuha.

Šest do osam mjeseci nakon dijagnoze, oba mališana su počela podnositi čvrstu hranu, ali nijedan nije u potpunosti nastavio s unosom izvornih količina.

– Ovaj odloženi i promjenjivi klinički tok kod naših malih pacijenata u skladu je s nedavnim studijama na odraslima” koje pokazuju da se problemi s mirisom i ukusom povezani s kovidom 19 “mogu razvijati i nestajati, a jedna trećina pacijenata može imati trajne simptome – rekli su ljekari.

Na bazi tih ograničenih podataka zaključili su da bi averzija prema hrani kod male djece koja još ne govore “trebalo da bude znak da ih treba testirati na prisutnost virusa SARS-CoV-2”, prenosi Blic.

(Srpskainfo)