Njemački istraživači sproveli su studiju koja je objavljena u časopisu “Klinikal Infekšus Diziz”, a rezultati njihovog istraživanja pokazali su da je 77,1 posto kovid pacijenata imalo simptome bolesti i godinu dana nakon što su se zarazili.

Najčešći simptomi koji su trajali godinu dana su smanjena sposobnost vježbanja 56,3 posto, umor – 53,1 posto i problemi sa koncentracijom – 39,6 posto, pokazala je studija.

Istraživači su otkrili da je samo jedan simptom – gubitak kose, opao između pet i 12 mjeseci, pri čemu je učestalost opala sa 26,1 posto na 10,4 posto.

S druge strane, simptomi kao što su dispneja, odnosno otežano disanje i problemi sa disanjem kao i umor su značajno porasli. Učestalost dispneje porasla je sa 27,1 posto na 37,5 posto, a umor je porastao sa 41,7 posto na 53,1 posto, piše Nova.rs.

Ova studija još jednom je potvrdila da osobe koje se bore sa kovidom mogu da osjećaju simptome i mjesecima nakon što su se zarazile korona virusom. Ranije studije su pokazale da ovo stanje u većoj mjeri pogađa žene nego muškarce.

Prema nedavnoj studiji obavljenoj u časopisu Lansets Klinikal Medicine, više od 200 simptoma povezuje se sa dugim kovidom, a oni pogađaju čak deset organskih sistema u tijelu.

Neki od simptoma koje su pacijenti prijavljivali su osip, probavni problemi, grčenje mišića, gubitak sluha, zujanje u ušima, umor, halucinacije, gubitak pamćenja, drhtanje, povišena temperatura, groznica, upala grla, zamagljen vid, konjunktivitis, kratak dah, poteškoće s disanjem, iskašljavanje krvi, kihanje, suvi kašalj, promjene na nožnim prstima, kao i nesvjestica.

(Srpsakinfo)