Na pijacama u Italiji uvedeno je novo zanimanje – kovid menadžer. Šta su njegovi zadaci i kako su ga građani prihvatili?

Pijace na otvorenom otvorile su se nakon dva mjeseca pauze i ova kategorija trgovaca pretrpjela je ogromne ekonomske gubitke. Za sada se prodaja ograničava samo na namirnice jer Faza dva u Italiji podrazumijeva postepeno i eksperimentalno otvaranje.

Tezge moraju da budu udaljene i po dva i po metra, na pijace imaju pristup osobe kojima se prvo mjeri temperatura i moraju imati maske i rukavice koje, ukoliko nemaju, dobijaju na licu mjesta.

Od ukupno 94 normalno aktivne pijace u Milanu otvoreno je 26. Prodavci se nadaju da će se uskoro kupci vratiti i imati povjerenja u svoje stalne dobavljače. Otvaranjem pijaca uvedena je nova figura u obliku kovid menadžera.

Njegov zadatak u prethodnim danima bio je planiranje i organizacija aktivnosti. Od sada je prisutan na licu mjesta gde kontroliše poštovanje svih propisa i mjera bezbjednosti.

To je novo zanimanje nastalo u vrijeme epidemije koronavirusom. Faza dva u Italiji predvidjela je uvođenje ove nove figure koja na pijacama treba da odredi koliko osoba smije da bude prisutno na tom mjestu (broj prodavaca, broj tezgi), mjeri se distanca, raspoređuju se tezge, utvrđuju se ulasci i izlasci…

Ukratko, kovid menadžer je koordinator koji nadgleda da se na italijanskim pijacama sve obavlja kako je predviđeno propisima. On je i osoba kojoj se obraćaju trgovci ako dolazi do bilo kakvog problema, nekih kritičnih situacija, a tu su i za svaku primjedbu ili pitanje.

Na novinarska pitanja odgovaraju da oni provjeravaju da li se sve odvija po propisima, na primjer da li se prije ulaska građanima mjeri tjelesna temperatura i da li im se daje odgovarajuća maska. Provjeravaju i da li postoji propisana razdaljina među osobama, da ulični prodavci imaju ličnu zaštitu i opremu, kao i odgovarajuće materijale za socijalnu zaštitu.

Na kraju, saradnja je osnov za garantovanje maksimalne sigurnosti i za prodavce, kupce kao i osoblje”.

Prodavci nisu zadovoljni uslovima otvaranja pijaca, uvođenjem kovid menadžera, ograda koje smatraju neprimjerenima i nadaju se da će se od 18. maja nešto promijeniti nabolje.

(RTS)