Ovih dana Internetom kruži jednostavan savjet za koji kažu da ima brojne benefite, a riječ je o tome da dan valja započeti čašom toplom vode, prije nego što u svoj organizam unesete bilo šta drugo.

Kakve temperature tačno voda treba da bude i da li je ovo zaista istina ili samo još jedan u nizu popularnih mitova upitali smo našu nutricionistkinju.

– Ispijanje same tople vode nema mnogo većih benefita poredivši sa ispijanjem vode sobne temperature. Ako vam više prija topla, to je u redu, važno je nadoknaditi tečnost nakon sna, odnosno višečasovnog neuzimanja vode. Pojedinci mogu primjetiti da im topla voda pomaže više nego hladna u smislu olakšavanja probave, te ukoliko imate problema sa otežanim pražnjenjem topla voda može biti rješenje -objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Odgovarila je na pitanje šta tačno znači topla voda.

– U idealnim uslovima to je prokuvana, te do određene tačke ohlađena, voda. Međutim u današnjem dobu opšte žurbe i nedostatka vremena u redu je da se poslužimo vodom sa česme (iz bojlera- pod pretpostavkom da ga “pravilno” održavamo, te da nema opasnosti od prelaska kamenca i drugih neželjenih materija u samu vodu) – kaže naša sagovornica.

Olajdžija ističe i da ono što je zapravo djelotvorno i korisno jeste ujutru popiti toplu vodu, ali sa dodatkom limuna!

Voda sa limunom je najbolja stvar koju ujutru možete popiti

– Najbolje je početi dan mlakom vodom sa limunom – mlakom,a ne vrućom, zato što je vitamin C veoma labilan i na 60 C se gubi. Dovoljno je svega par kapi limuna, nema potrebe da cijedite cijeli limun, a tolika kiselina može napraviti i neprijatnost na prazan stomak – zaključuje ona, piše Blic žena.

(Srpskainfo)