Posljednjih nekoliko decenija vjerovalo se da je hljeb nezdrav i da ga treba izbjegavati u širokom luku, naročito tokom dijeta.

Međutim, nutricionistkinja Maja Astaloš otkrila je koji hljeb se može jesti bez trunke razmišljanja.

– Hljeb je bespotrebno ozloglašen, naravno govorim o integralnom hlebu. Problem je ono što mažemo na hleb, jer smo skolni da stavljamo prazne kalorije ili neke bespotrebne šećere. Veoma je važno i da ne pretjerujemo, jedna kriška uz obrok sasvim je dovoljna, jer u 100 grama hleb ima samo 70 kalorija i to je sasvim u redu za naš organizam.

Često se govori o autofagiji, načinu ishrane koji mnogi primjenjuju kao dijetu, a koja podrazumijeva 16 sati bez hrane. Evo šta kaže nutricionista, koliko je takav način ishrane zaista zdrav.

– Autofagija je dobra za mlade i zdrave ljude, ali je opasna na primer za dijabetičare. Svakako se slažem da tri sata prije spavanja ne treba jesti i da to uvek treba da budu lagani obroci. Ali često izbjegavanje hrane isto može da bude pogubno za metabolizam i da dovede do insulinske rezistencije koja se pojavljuje u posjlednje vrijeme. Ona može i da bude uvod u dijabetes i nažalost neki ljudi se nikada ne vrate u pređašnje stanje. Uvijek govorim važno je imati mjeru, okružiti se pozitivnim ljudima i biti nasmijan.

(Srpskainfo)