BANJA LUKA, 22. januara – Trenutna epidemiološka situacija u Banjaluci je i dalje nesigurna, ali uz manji broj pacijenata koji su pozitivni na korona virus, u odnosu na novembar i decembar prošle godine.

Brojke su i dalje takve da zahtijevaju oprez, te su pozvani građani da nastave poštovati sve preporučene mjere. Prava slika u vezi sa brojem zaraženih biće jasnija za desetak dana, s obzirom na ovaj period praznika i slava – rečeno je tokom današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Naredna sjednica štaba zakazana je za 1. februar, kada će se razmišljati o prijedlogu ublažavanja mjera koje se odnose na izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

Takođe na sjednici je rečeno da će nadležni inspekcijski organi izaći na teren po prijavama građana za oštećenja na imovini nastala tokom nedavnog potresa.

Štab je informisan da će u narednom periodu Grad Banjaluka pomoći obnovu teško stradalih opština u posljednjem zemljotresu u Republici Srpskoj i Hrvatskoj.

Štab za vanredne situacije, danas je zasijedao u novom sazivu. Odlukom o imenovanju članova Gradskog štaba za vanredne situacije, za komandanta štaba imenovan je gradonačelnik Draško Stanivuković, za zamjenika komandanta Vladimir Grujić, šef Kabineta gradonačelnika, dok je za načelnika Štaba imenovan Dragan Babić, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice.

Ostali članovi štaba su: Manojlo Tepić, član štaba za mobilizacijske poslove i obuku; Slavko Davidović član štaba za sklanjanje ljudi, materijalnih i drugih dobara, zaštitu i spasavanje iz ruševina; Miroslav Malinić, član štaba za zaštitu i spasavanje od požara; Siniša Štrbac, član štaba za zbrinjavanje ugroženih i nastradalih i evakuaciju; dr Nevena Todorović, direktor JZU „Dom zdravlja“ Banja Luka član štaba za prvu medicinsku pomoć, protivepidemiološku zaštitu, radiloško-hemijsko-biološku zaštitu i asanaciju; Mile Lazendić, član štaba za zaštitu od poplava, spasavanje na vodi i pod vodom i snabdijevanje vodom; Goran Mišić član štaba za zaštitu i spasavanje životinja, bilja i namirnica životinjskog i biljnog porijekla i zaštitu životne sredine; Radenko Stakić, član štaba za zaštitu od udesa, eksplozija, i za saradnju sa policijom, te Nevena Šljivić član štaba za snabdijevanje grada električnom energijom.

(Srpskainfo)