virus

BANJA LUKA, 15. marta – Novi virus korona je danas laboratorijskom analizom uzoraka u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske potvrđen kod još dvije osobe.

– Riječ je jednom mlađem muškarcu iz Laktaša, koji se nalazi u kućnoj izolaciji i jednom muškarcu srednje životne dobi iz Srpca, koji se trenutno nalazi na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Oni se osjećaju dobro i stabilnog su zdravstvenog stanja – navode iz Ministarstva zdravlja RS

Trenutno je novim virusom korona zaraženo 20 osoba u RS.

 

Od toga se sedam osoba nalazi na Klinici za infektivne bolesti u UKC RS, a 13 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen.Istovremeno, u RS je pod zdravstvenim nadzorom trenutno 1.186 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, a nadzor je završen kod 173 osobe.

– Još jednom podsjećamo građane, koji se nalaze u kućnoj izolaciji, da poštuju mjere koje im preporuči nadležni ljekar. Članovi koji žive u istom domaćinstvu sa osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji. Potrebno je dobro provjetravati zajedničke prostorije i izbjegavati dijeljenje predmeta iz neposrednog okruženja osobe, kao što su četkice za zube, pribor za jelo, posuđe, čaše, peškiri, krpe ili posteljina.

Sve ostale preporuke osobama koje se nalaze u izolaciji dostupne su na web stranici Instituta za javno zdravstvo RS.

(Srpskainfo)