BANJA LUKA, 17. juna – Hirurški tim Kliničkog centra (KC) Banjaluka uradio je jedan od najkompleksnijih operativnih zahvata u grudnoj hirurgiji – operaciju karcinoma gornjeg režnja pluća, takozvanu sliv-lobektomiju.

Gornji desni režanj pluća, zajedno sa dijelom bronha, odstranjen je na pedesetšestogodišnjem pacijentu, koji se uspješno oporavlja na Klinici za grudnu hirurgiju, saopšteno je iz Kliničkog centra Banjaluka.

– Sliv-lobektomija je metod liječenja tumora niskog malignog potencijala, lociranih na ušćima lobarnih bronha, ali se u mnogo većoj mjeri primjenjuje i zbog karcinoma pluća na istim mjestima – ističe se u saopštenju.

Riječ je o veoma kompleksnom operativnom zahvatu s visokim rizikom postoperativnih komplikacija, kao što su krvarenje i infekcije, koje su u ovom slučaju izbjegnute zahvaljujući dobroj pripremljenosti tima ljekara, objavio je Glas Srpske.

Iz Kliničkog centra Banjaluka ističu da je izvođenjem ove operacije ova zdravstvena ustanova stala u red najvećih zdravstvenih ustanova u svijetu.

– Ova operacija se ne radi rutinski i izvodi se samo u najsavremenijim centrima u svijetu – navode iz KC-a.

Novi, složeni hirurški zahvat uradili su specijalista opšte i subspecijalista grudne hirurgije Slavko Grbić, specijalista opšte hirurgije Zoran Dakić, doktor medicine Ljiljana Krupljanin, specijalista anesteziolog Edita Grabovac, specijalizant anestezije Goran Topić, medicinski tehničar-anestetičar Ljubinka Dvorančić i medicinski tehničari-instrumentarke Biljana Bojić, Stanislava Fiković i Bojana Đurđević.