BANJALUKA, 15. februara – Policija u Banjaluci traga za prevarantima koji su putem internet oglasa Pik.ba u posljednje vrijeme prevarili veći broj građana RS i FBiH obećavajući im posao u zemljama EU.

“Nezavisnim” je potvrđeno da je u toku istraga kako bi bio utvrđen identitet ovih prevaranata koji su već ojadili određeni broj građana obećavajući im poslove u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka, objasnio je u petak da je policija došla do saznanja da određene osobe dovode u zabludu građane iz RS i FBiH, tražeći da novac uplate na ime lažne firme koja navodno posreduje u zapošljavanju u inostranstvu.

“Ove osobe putem pisanih i elektronskih oglasa traže radnike različitih profila, od građevinske i mašinske struke, te radnike za radove u šumi i slično. Od građana zahtijevaju da uplate određene novčane iznose putem Western Uniona ili da novac sa fotografijama ličnih dokumenata zapakuju u koverte i predaju vozačima određenih autobuskih prevoznika. Nakon što prime novac oni prekidaju svaki dalji kontakt s oštećenima”, objasnio je Marić.

On je pozvao oštećene koji su bili žrtve ovakvih i sličnih prevara da podnesu prijavu najbližoj policijskoj stanici, objavile su Nezavisne novine.

Aida Starčević, portparol portala Pik.ba, navodi da su u proteklom periodu primili više zahtjeva od strane CJB Banjaluka za provjeru određenih korisnika koji imaju naloge na tom portalu.

“Ono što stalno govorimo korisnicima jeste da posebnu pažnju obrate na one profile koje nismo verifikovali, odnosno za koje nemamo sve podatke o korisniku, poput email adrese, telefonskog broja i slično. Takođe, stalno upozoravamo naše korisnike i skrećemo im pažnju da ništa ne plaćaju unaprijed, ali nažalost te stvari se i dalje dešavaju”, navodi Starčevićeva.

CJB Banjaluka je u julu prošle godine nakon višemjesečne istrage u akciji “Oglas” razbio organizovanu grupu prevaranata koji su na identičan način prevarili više od 25 državljana Srbije i BiH, obećavajući im posao u zemljama EU. Tada su uhapšeni Stevo Krajišnik (34) iz Kneževa, Dejan Rakita (32) i Miomir Kalabić (40), obojica iz Banjaluke. Oni su od oštećenih uzeli više od 10.000 KM.

O kakvoj prevari se radi govori podatak da se osumnjičeni Krajišnik, koji je odranije poznat po izvršenju sličnih krivičnih djela, predstavljao oštećenima kao potpuno drugačija osoba, odnosno Ivo Jeremić.