BANJALUKA, 26. februara – Sumirana je objektivna slika zdravstvenog stanja generala Ratka Mladića nakon što su ga posjetili ljekari iz Republike Srpske.

Ljekarski tim iz Republike Srpske, nakon pregleda generala Ratka Mladića, stekao je objektivnu sliku o njegovom zdravstvenom stanju, istakli su Vlado Đajić, direktor UKC-a Republike Srpske i Nikola Šobot, načelnik Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, koji su i sami bili dio tima u Hagu.

“Ovo je bila istorijska posjeta. Prva koju je napravio tim ljekara iz Republike Srpske generalu Mladiću. General je bio presrećan, posjeta je uspjela, svi smo dobili sliku njegovog objektivnog stanja”, istakao je Đajić gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Dodao je da je posjeta bila isključivo medicinska, a ne politička, kako to neki mediji pokušavaju protumačiti.

“Prije nekoliko godina smo posjetili Stojana Župljanina, koji danas izgleda bolje nego kada smo ga prvi put vidjeli. Sigurno nećemo dugo čekati sa konačnom procjenom i dijagnozom, očekujem za nekoliko dana”, dodao je Đajić.

Doktor Nikola Šobot ističe da sama posjeta ovog tipa nosi stručnu i profesionalnu odgovornost.

“Dočekani smo profesionalno, dobili smo svu medicinsku dokumentaciju, uspjeli smo izgraditi potpunu sliku o stanju generala Mladića, ali daćemo i prijedloge za liječenje i preporuke u kom pravcu to treba ići”, istakao je Šobot.

On je napomenuo da je u ovom trenutku najvažnije da se moždani udari ne ponavljaju, a Mladić ih je već imao dva.

“Ugrađen je i pejsmejker, koji liječi zatajenje srca”, dodao je Šobot.

Medicinski tim Republike Srpske činila su četiri ljekara, dva neurologa, psihijatar i kardiohirurg.

Izvor: RTRS