gradska-uprava

BANJA LUKA, 28. januara – Na zgradi Gradske uprave Banjaluka biće obnovljena ambijentalna rasvjeta, što uključuje zamjenu postojećih svjetiljki sa štedljivim LED sijalicama.

Početak radova će najviše zavisti od vremenskih uslova, ali iz uprave Grada poručuju da se neće čekati proljeće.

– Za sad je vrijeme za ovo doba godine stabilno tako da imamo u planu da što prije obnova i počne. Najvažnije je da ne bude padavina i jako niskih temparatura, jer se treba raditi vani.  Sama obnova ne bi trebala dugo trajati; planirano je da sve bude završeno za dvije do tri sedmice – kazali su u Gradskoj upravi i dodali da će biti uloženo  23.435 КМ.

Naveli su da je predviđeno da se umjesto postojećih svjetiljki ubace Led moduli, te popravi elektronika koja je zbog starosti i vremenskih uslova dotrajala.

– Trenutno se koristi konvencionalno osvjetljenje, a po okončanju radova  zgradu Gradske uprave osvjetljavaće LED sijalice, što znači da ćemo imati uštedu na potrošnji električne energije – naveli su u Gradskoj upravi.

Ambijentalna rasvjeta na zgradi Gradske uprave, nekadašnjoj palati Banske uprave, pali se svake večeri i zajedno sa okolnim objektima, koji su takođe osvijetljeni, kao što su Hram Hrista Spasitelja i Kulturni centar Banski dvor, sačinjava jednu celinu. Samo za posebne prilike ta svjetla se gase, kao što je, na primjer, globalna ekološka akcija “Sat za našu planetu”. Tom prilikom se simboličnim gašenjem svjetla na jedan sat ukazuje na važnost očuvanja planete.

U nekadašnjoj palati Banske uprave su smještene institucije Skupštine grada, gradonačelnika i administrativne službe grada Banjaluka. Svetislav – Tisa Milosavljević, prvi ban Vrbaske banovine, 1930. godine je donio odluku o gradnji Banske uprave. Konkurs je bio objavljen u više navrata, a prvu nagradu od 50.000 dinara s pravom izvođenja dobili su arhitekte Jovanka Bončić Katerinić, Anđelija Pavlović i Jovan Ž. Janković.

Radove je izvodilo preduzeće inženjera Mate Crnića iz Zagreba, a počeli su avgusta 1930. godine. Poslovi su veoma brzo napredovali, pa se tako pred očima Banjalučana rađala veličanstvena palata, a već u martu 1931. godine objavljeni su konkursi za nabavku enterijera. Za svega godinu dana objekat je dobio krajnje konture, dok je već početkom ljeta 1931. dekorisana fasada, za šta je bio zadužen zagrebački vajar Rudolf Špigel. Svi građevinski radovi završeni su za 15 mjeseci i Banska uprava je krajem novembra 1931. bila spremna za useljenje.

Osvještavanje Banske uprave obavljeno je 1. decembra 1931. godine.

(Srpskainfo)