projekti

BANJA LUKA, 29. oktobra – Više od 30 miliona KM iduće godine biće uloženo u velike javne projekte – nove puteve, mostove i vodovode, čime će biti nastavljen višegodišnji trend značajnih budžetskih ulaganja u novu gradsku infrastrukturu, navodi se u nacrtu gradskog budžeta za 2020. godinu.

Budžetskim nacrtom, koji će naći pred gradskim parlamentom iduće sedmice, predviđena je realizacija niza velikih infrastrukturnmih projekata, predviđenih Strategijom razvoja Banje Luke i planom kapitalnih investicija.

Za kapitalna ulaganja u 2020. godini biće uloženo 30,5 miliona KM, sa posebnim naglaskom na projekte izgradnje niza novih vodovoda i putne infrastrukture. Zahvaljujući tom ulaganju, biće izgrađeno 56 kilometara novih vodovoda po selima i prigradskim naseljima u okviru projekta  „Voda I“, ali i započet novi projekat pod nazivom „Voda II“. Ovi projekti izvode se sa strateškim ciljem da, u periodu od tri godine, 95 odsto stanovništva na cjelokupnom području Banje Luke bude pokriveno sistemom vodosnabdijevanja.

Istovremeno, ovim novcem biće finansirana izgradnja novog mosta u Srpskim toplicama, koji bi trebalo da bude i završen u idućoj godini, te početak radova na najvećem gradskom mostu – onom u Docu. Takođe, biće nastavljen veliki projekat izgradnje centralne ulice u Šargovcu,  koji će započet ove godine, izgradnjom kilometra nove, moderne saobraćajnice, kao i još jedna izuzetno važna, nova saobraćajnica – poprečeni put preko nekadašnje „Ekonomije“, koji će napraviti novi spoj između Lauša i Paprikovca i trajno riješiti saobraćajne gužve na ovom potezu.

Pored toga, u budžetu za 2020. godinu uvršten je i niz već započetih projekata, kao što su nastavak obnove i izgradnje novih društvenih domova, sa ciljem oživljavanja društvenog života na selima i prigradskim naseljima, obnova i izgradnja novih vrtića, novih ambulanti porodične medicine, sportskih terena i teretana u prirodi. Konkretni projekti u ovim oblastima biće naknadno precizirani kroz programe Odjeljenja za komunalne poslove i Odjeljenja za saobraćaj u narednoj godini. Sveukupno, budžetski okvir za iduću godinu projektovan je na iznos od 146,6 miliona KM.

U Odjeljenju za finansije, koje je pripremilo budžet, ističu da se očekuje rast ukupnih prihoda od 4,2 odsto, dok se povećanje poreskih prihoda očekuje u iznosu većem za 6,2 odsto.

Za socijalna davanja, između ostalog, biće izdvojeno 15,7 miliona KM, odnosno 6,7 odsto više u odnosu na ovu godinu.

Povećanje se najvećim dijelom odnosi na Centar za socijalni rad, u okviru kojeg su planirana sredstva za doznake pojedincima u iznosu od 13,1 miliona KM, što je porast od 7,8 odsto u odnosu na prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta. Kod Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, doznake pojedincima su planirane u iznosu od 720.000 KM, sredstva za stipendiranje učenika i studenata planirana su u iznosu od 1,5 miliona KM – navode iz Odjeljenja za finansije.

Kako je planirano, za grantove će biti izdvojeno 8,2 miliona KM, što je za milion maraka više u odnosu na tekuću godinu. Tim novcem, između ostalog, biće finansirani besplatani preventivni pregledi stanovništva, odnosno akcija „Za tvoje dobro“, za koju će biti izdvojeno 600.000 KM.

Među tim grantovima, izdvojili bi i sljedeće: za projekte mjesnih zajednica na uređenju prostora (170.000 KM), programe boračkih organizacija (500.000 KM); sufinansiranje projekata od interesa za Grad (300.000 KM), obnovu dotrajalih fasada (350.000 KM), kulturu i turizam (800.000 KM), humanitarna udruženja iz oblasti socijalne zaštite (600.000 KM), projekte udruženja građana, nacionalnih manjina i vjerskih organizacija (450.000 KM); udruženja iz oblasti sporta (2,9 miliona KM) i rad omladinskih organizacija (81.000 KM) – ističu iz Odjeljenja za finansije.

U oblasti privrede, planirano je finansiranje daljeg razvoja i proširenje kapaciteta Poslovne zone „Ramići“, u što  će biti uloženo 770.000 KM. Za subvencije za zapošljavanje biće izdvojeno 950.000 KM, podsticaje poljoprivrednicima 1,15 miliona KM, te 140.000 KM za opremanje kabineta za praksu srednjoškolaca.

Ukoliko nacrt budžeta za 2020. godinu dobije podršku odbornika, javne rasprave o najvžanijem gradskom dokumentu biće održane od 6. do 14. novembra ove godine. Grad Banja Luka poziva sve sugrađane da se aktivno uključe u donošenje gradskog budžeta učešćem na javnim rasprava i davanje prijedloga i sugestija na budžet.

(Banjaluka.net)