zima

BANJA LUKA, 13. novembra – Zimska sezona za putare zvanično počinje u petak, a na ponovljenom javnom pozivu izabrana su preduzeća koja će održavati saobraćajnice u svim gradskim i prigradskim naseljima, za šta će iz gradske kase biti izdvojena 2,2 miliona KM.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić i dodao da će sa izvođačima biti potpisan ugovor na tri godine, da bi bila izbjegnuta situacija kao ove godine, kada je pao prvi tender te zimska sezona bila dovedena u pitanje.

– Na prvom tenderu ponude su bile znatno skuplje od onoga što je grad predvidio. Na drugom javnom pozivu izabrani su izvođači i nije bilo značajnijih promjena u odnosu na prošlu godinu – rekao je Sandić.

Za održavanje puteva u centralnom gradskom jezgru zadužena je “Čistoća” i ona je jedino preduzeće koje je izabrano na prvom tenderu. Saobraćajnice na Starčevici i Obilićevu čistiće “Euro eko tim”, a jedina promjena je na Laušu, gdje će izvođač biti firma “Vučković”. Kao i prethodnih godina, seoska i prigradska naselja održavaće “Niskogradnja” iz Laktaša te “Kozaraputevi”.

Iz “Čistoće” su poručili da su, kao i prethodnih godina, i prije početka sezone spremni za održavanje puteva tokom zimskih mjeseci.

– Mašine su spremne, a na terenu će biti 80 radnika. Pripremljeno je i 250 tona soli. U narednih nekoliko dana očekujemo još soli, koju grad obezbjeđuje, a stanovnici mogu biti sigurni da će imati najbolju moguću uslugu – kazali su u “Čistoći”.

Iz “Kozaraputeva” takođe su istakli da su i oni spremni za prve snježne padavine te da će od 15. novembra njihovi radnici biti u pripravnosti.
– Pored prigradskih i seoskih naselja, održavamo i regionalne saobraćajnice, te autoputeve, tako da smo već uveliko spremni za novu sezonu. Mašine su pripremljene, a nabavljene su dovoljne količine soli za posipanje puteva – poručili su iz “Kozaraputeva”.

Prvi tender

Na prvom tenderu ponude preduzeća bile su veće i do 30 odsto, zbog čega je na tom javnom pozivu izabrano samo preduzeće “Čistoća”, čija ponuda se uklopila u oko deset odsto odstupanja od cijene.

– Iako ponovno raspisivanja tendera povlači mnoge procedure, nije postojao strah da ćemo nespremni ući u zimsku sezonu – rekao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

(Glas Srpske)