dukafest

BANJA LUKA, 22. novembra – Projekcijama prvog takmičarskog bloka igranih filmova u četvrtak naveče otvoreno je sedmo izdanje Međunarodnog festivala studentskih filmova DukaFest.

Publici okupljenoj u banjalučkom Gradskom pozorištu Jazavac obratila se Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske i zvanično otvorila povratnički DukaFest, koji se vratio nakon pet godina pauze.

– Mogu reći da DukaFest ovogodišnjim nastavkom svog djelovanja i uopšte postojanja, ulazi na nova i velika vrata iz razloga što se, zapravo, radi o studentskom filmu. Smatram da upravo ulaganjem u mlade studente Akademije umjetnosti, koji u oblasti filma mogu mnogo toga da doprinesu, razvijamo filmsku umjetnost u Republici Srpskoj – navela je Trivić.

Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, kazala je da je filmska industrija u Banjaluci i u Republici Srpskoj uopšte, nedovoljno razvijena i podsticana.

– Sigurno da su prvi koraci u smjeru razvoja filmske industrije napravljeni osnivanjem Akademije umjetnosti, gdje smo otvaranjem smjera za glumu i smjera za film i televiziju, a onda i dramaturgiju, postavili temelj za razvoj profesionalizma u filmskoj industriji – kazala je Dodik i dodala da je DukaFest veoma važan, jer se ponovo stavljaju u fokus studenti i studentski filmovi.

Prve festivalske večeri publika je imala priliku da pogleda četiri filma u takmičarskoj konkurenciji, i to
“My name is Petya” Darije Binevskaje (Rusija), “Nisam ovdje” Sare Radusinović (Bosna i Hercegovina), “Bonobo” Zoel Ašbaher (Švajcarska) i “Divan dan” Davida Jovanovića (Srbija). Roman Nikitin, pomoćnik reditelja filma “My name is Petya”, rekao je da je riječ o filmu o neočekivanoj ljubavi, u neočekivano vrijeme, na neočekivanom mjestu.

– Rediteljka nije mogla da dođe u Banjaluku, tako da sam ja došao umjesto nje. Nadam se da se film dopao publici.

Takođe, mogu da kažem da veoma pozitivno gledam na studentske filmove i DukaFest, pogotovo zato što je rediteljki ovo debitantski film, a i ona sama je još uvijek student, tako da govorimo o njenom prvom ozbiljnijem projektu – istakao je Nikitin.

Žiri ovogodišnjeg DukaFesta čine dokazani profesionalci i reditelji Saša Hajduković, kao predsjednik žirija te Vladimir Tagić i Nemanja Ćeranić, inače nekadašnji učesnici DukaFesta.

– U studentskim filmovima treba da se osjeća jedna mladalačka energija i jedan potencijal, odnosno talenat koji mladi čovjek nosi u sebi. Mislim da ga u tom smislu treba i mjeriti, a ostaviti po strani tehničke ili bilo kakve produkcijske manjkavosti, koje generalno studentski filmovi imaju jer se rade sa entuzijazmom. Meni je to uvijek najzanimljivije, jer se pronađe neki novi pogled u filmu i to je najvažnije – naglasio je Tagić.

 (Banjaluka.net)