Boran-Bosancic

BANJA LUKA, 12. januara – Događaj godine u Banjaluci jeste završetak rekonstrukcije i obnove Banskog dvora i otvaranje praćeno koncertom. Velika je stvar da je Banski dvor obnovljen jer je to hram kulture, kako Banjaluke tako i šire, a sama manifestacija koja je to pratila Banjaluku je svrstala u red metropola.

Istakao je u intervjuu za Srpskainfo odbornik DEMOS-a Boran Bosančić, koji smatra da su 2019. godinu u Banjaluci obilježili još izgradnja Zelenog mosta i Istočnog tranzita.

Ideje za koje će se, zajedno sa svojom partijom, zalagati u ovoj godini i koje su, kaže, već kandidovali prema gradonačelniku su: izrada katastra podzemnih instalacija, povećanje sredstava za poljoprivredu, nastavak vodosnabdijevanja, kao i značajnije aktivnosti u promociji turističkih potencijala.

– Pored toga, mislim da je neophodna i kupovina zemljišta za potrebe Grada kako bi se obezbijedili određeni sadržaji: igrališta, parkovi, izletišta. Neohodno je u narednom periodu razmisliti i o formiranju Odjeljenja za imovinsko-pravne odnose, a koje bi pratilo i realizovalo aktivnosti na zaštiti gradske imovine sa drugim nadležnim institucijama – govori Bosančić.

Koji biste projekat Grada pohvalili, a koji smatrate promašajem?

Za pohvaliti su svakako izgradnja Zelenog mosta, kružnih raskrsnica, rasterećenje saobraćaja u gradu i projekti vodosnabdijevanja koji su započeti, kao i sanacija društvenih domova u seoskim i prigradskim mjesnim zajednicama. Izdvojio bih i projekat vodosnabdijevanja u mojoj MZ Rekavice za koji sam se i lično zalagao jer je bio veliki problem kao uspješno završen. Nisam primjetio da je bilo promašaja u projektima izuzev da su možda poneki mogli da imaju veće efekte.

Koja dobra ideja ili inicijativa građana nije prepoznata, a mislite da zaslužuje podršku? 

Inicijative za koje sam se zalagao, i u narednom periodu ću, da se stare škole po selima koje nisu u funkciji pretvore u Planinarske domove ili da se ostvare neka druga vrsta sadržaja. Ovdje očekujem prije svega podršku Turističke organizacije grada kao i drugih nivoa vlasti, ali i određenih udruženja građana da se pozabave ovom temom. Grad pored velikog broja projekata koje je realizovao nije mogao da se bavi i ovim pitanjem ali vjerujem da je ovo tema koja treba da se realizuje u naredne četiri godine.

Sjednice NSRS obilježile su mnoge uvrede, kakva je atmosfera u gradskom parlamentu?  

Što se tiče atmosfere u gradskom parlamentu mislim da je ona korektna i pozitivna. Opozicioni odbornici se na parlamentaran i demokratski način bore za svoje ideje i ciljeve dok vladajuća koalicija nastoji da afirmiše sve dobre stvari koje su urađene. Nadam se da će se ovakvi trendovi nastaviti i u 2020. izbornoj godini.

Kako komentarište česte izostanke odbornika sa skupštinskih sjednica?  

To je pitanje za njih, partije koje ih kandiduju i birače koji su im dali glas. Vjerujem da će građani znati da prepoznaju one koji su radili u njihovom interesu.

Treba li zainteresovanim građanima omogućiti da prisustvuju sjednicama banjalučke Skupštine, što sada nije slučaj?  

Prisustvo građana sjednicama lokalnog parlamenta bi bilo dobro ali su problem tehničke mogućnosti. Koliko sam upoznat i sada ima mogućnosti da prisustvuju udruženja građana i posmatrači iz nevladinog sektora.

Spoj mladosti i iskustva

Pred nama je izborna godina, šta ćete ponuditi glasačima?

Pored ideja i inicijativa i konkretnih prijedloga za poboljšanje života građana o kojima sam govorio, ponudićemo prije svega kvalitetne liste kandidata kako u drugim gradovima, opštinama tako i Banjaluci. To će biti spoj mladosti, energije i političkog iskustva koji će doprinjeti da se grad razvija i napreduje.

Politika DEMOS-a neće biti politika lažnih obećanja, neraealnih ciljeva, teških riječi. Bićemo stranka i ljudi kompromisa i rješenja, a ne sukoba. Znam da takav pristup ne donosi brz politički rast ali donosi stabilnost jer DEMOS nije stranka za jedne izbore.

Bili smo druga stranka po broju odbornika u Skupštini grada u 2019. godini, vjerujem da ćemo to biti i poslije lokalnih izbora 2020. godine i zajedno sa Igorom Radojičićem kao starim-novim gradonačelnikom razvijati našu prestonicu.

(Srpskainfo)