sudjenje

BANJA LUKA, 31. marta  – Odbrana Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, bivših specijalaca MUP-a RS, te njihovog saučesnika Olega Bande, osuđenih na 40 godina zatvora, zatražila je za njih oslobađajuću presudu pred Vijećem Vrhovnog suda RS.

Oni su osuđeni za pljačku novca UniCredit banke iz vozila “Sector security” 2015. godine, a juče su se treći put našli pred Vrhovnim sudom RS, gdje su branioci zatražili i da im se ukine pritvor.

Tužilac Živana Bajić to smatra neosnovanim i od Vijeća Vrhovnog suda RS zatražila je da potvrdi prvostepenu presudu. Iako je odbrana juče tražila da se četvorki pritvor ukine odmah ukoliko je to moguće, odluka u ovom predmetu će biti donesena naknadno.

Ročište je zbog novonastale situacije održano pod posebnim mjerama, pa je javnost tonski u izolovanoj sobi mogla da ga prati.

Podsjećamo, Malić, Paraš i Popović osuđeni su na po 10 i po godina, dok je Banda osuđen na osam i po godina zatvora.

Ranijom presudom su obavezani da vrate 543.204 KM, dio ukradenog novca od ukupno oko 617.000 KM, te da plate sudske troškove.

Vrhovni sud Republike Srpske ranije im je ukinuo dvije izrečene presude.

Advokat Jadranka Ivanović je rekla da će ova najnovija presuda biti uzor sudske prakse i pokazatelj sudovima kako će se ponašati ubuduće.

Ocijenila je da se ništa novo posljednjom presudom nije učinilo u smislu uputa i instrukcija koje je dao Vrhovni sud RS.

“Oni ne smiju trpjeti mjeru pritvora zbog suđenja koje nije u razumnom roku. Molim vas da preispitate pritvorske razloge i pustite ih još koliko danas”, rekla je Ivanovićeva.

Puštanje iz pritvora Aleksandra Popovića zatražila je i Aleksandra Metlić, njegov branilac. Ona je zatražila da se preinači prvostepena presuda te da on bude oslobođen.

Četvorka je osuđena jer su 22. septembra 2015. napali kolonu vozila agencije “Sector security”, koja je u Zagreb prevozila novac UniCredit banke. Presreli su ih audijem A6 na autoputu Banjaluka – Gradiška, u mjestu Cerovljani.

Pucajući iz automatskih pušaka i prijeteći ručnim raketnim bacačem “zolja” natjerali su radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija, iz kojeg su ukrali 616.548 KM. Tom prilikom lakše je ranjen radnik “Sectora” Đurađ Bajić.

(Nezavisne)