Isprobavanje lokalne hrane i pića nezaobilazan su dio posjete stranim zemljama, ali kako smo navikli i najbolji poklon strancima koji u našu zemlju dolaze.

Tako se u rukama jednog Novozelanđanina našla domaća šljivovica, pa je savjet za njenu najpravilniju konzumaciju potražio na Reditu.

– Radujem se ovoj domaćoj rakiji od šljiva, koja je stigla čak do Novog Zelanda. Koji je najbolji način da se pije ovo?” zapitao se muškarac i odmah su počeli da pristižu korisni savjeti, ali i urnebesni odgovori koje, čini se, mogu da razumiju samo ljudi sa ovih prostora.

“Ujutru, na terasi ili tremu uz kafu i ratluk sa ukusom ruže”, “Sa dobrim prijateljima”, “Čistu, bez leda”, “Neohlađenu, sobne temperature”, “Polako, veoma oprezno, sa dosta vode” glasili su neki od savjeta.

Drugi korisnici su ipak odlučili slikovitije da opišu kako se to rakija konzumira u Srbiji i sve nasmijali.

– Treba ti samo prijatelj koji želi da priča o politici, ali nema pojma o tome – napisao je neko, drugi dodaje da je najbolje popiti jednu ujutru uz kafu – za buđenje, potom drugu prije doručka – kao priprema stomaka, onda pustiti Sinana Sakića “Ej, otkad sam se rodio” i pozvati prijatelje dok ložite roštilj, “muzika ne smije da prestaje, a kako meso napreduje vi i vaši prijatelji bi trebalo da budete već pristojno pijani, bez majica i punih stomaka”, prenosi Blic.

Looking forward to this Serbian homemade plum rakija that made it all the way to New Zealand. What’s the best way to drink this? from serbia

“Postoji samo jedno pravilo”

Jedan od korisnika je sugerisao kako postoji samo jedno pravilo za konzumaciju šljivovice, ali i šta nikako ne raditi.

– Zove se “meze”. Treba vam hrana. Obično se tu nađe neki masni sir, šunka, slanina ili dimljeno meso. Bilo šta što je masno. Spriječiće da se previše napijete i omogućiti da uživate u rakiji, nemojte da sjedite sve vrijeme, jer možete da izgubite ravnotežu ako ste pijani i naglo ustanete – kaže on.

I na kraju, kada su korisnici već počeli da ga upozoravaju na mamurluk, Novozelanđanin je poslušao njihove savjete i opisao iskustvo.

– Mislio sam da treba da vam kažem kako je bilo. Ohladio sam rakiju i pijem je čistu. Ukusna je, ali nevjerovatno moćna. Obično pijem čistu vodku, pa je ovo za mene jako. Popio sam otprilike trećinu flaše i već sam prilično pijan. Osjećam kao da će mi se sve zamračiti i da ću se iznenada probuditi u nekoj drugoj zemlji, nadam se Srbiji, gdje oviakvih stvari ima u izobilju – zaključio je on.

(Srpskainfo)