BANJA LUKA, 26. maja – Na području grada trenutno je aktivno do 70 gradilišta na kojima se grade stambeni i poslovni objekti veći od 400 metara kvadratnih, rekao je za “Nezavisne” Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Prema njegovim riječima, prihodi od građevinskih dozvola do sada iznose oko 3,7 miliona KM i to je približan iznos prihodima kakve je Gradska uprava ostvarila u toku 2017. i 2018. godine.

“Virus korona je doveo do pada prihoda u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna. Prošle godine u ovom periodu smo imali prihod od građevinskih dozvola oko pet miliona KM”, istakao je Stanarević.

Dodao je da postoje najave da će uskoro biti novih stambeno-lokacijskih uslova i novih prihoda od građevinskih dozvola.

“U narednom periodu popuštanjem svih mjera i ukidanjem vanrednog stanja očekujemo više stambeno-lokacijskih uslova i povećan broj prihoda od građevinskih dozvola”, kazao je Stanarević.

Istakao je da je Gradska uprava od građevinskih dozvola pretrpjela najmanju moguću štetu, za razliku od nekih drugih djelatnosti.

“Mi smo zadovoljni ovim iznosom prihoda jer su slični onima prethodnih godina. Građevinski radnici su skoro sve vrijeme epidemije virusa korona radili i na sreću nije bilo zaraženih”, zaključio je Stanarević.

U gradski budžet je tokom prošle godine po osnovu uređenja građevinskog zemljišta i rente uplaćeno 14,55 miliona KM, odnosno sedam odsto više od planiranih sredstava.

Po podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, u redovnim postupcima tokom prošle godine izdata je 441 građevinska dozvola, a u okviru postupka legalizacije izdata je 421 naknadna građevinska dozvola i 141 rješenje o legalnosti za objekte koji su izgrađeni prije 1980. godine.

Posredstvom takozvanog jednošalterskog sistema prošle godine su zaprimljena 423 zahtjeva za građevinske dozvole i 942 za izdavanje lokacijskih uslova.

(Nezavisne)