Kako bi mogao izgledati odlazak u omiljenu kafanu, sad kad se privikavamo na virus korona?

Pored toga što je dozvoljen rad ugostiteljskih i objekata za pripremu i dostavu hrane, polako će početi i šalterska prodaja hrane i pića (kiosci i dr.), a onda će sa radom početi i ugostiteljski objekti na otvorenom (bašte).

Za svaki vid rada predviđene se određene preventivne mere koje ugostitelji i zaposleni moraju da sprovode kako bi se sprečilo širenje Covid 19.

Rad ugostiteljskih objekata koji pripremaju ili dostavljaju hranu mora biti tako organizovan da se na minimum svede prenošenje koronavirusa između gostiju, korisnika i zaposlenih, te je potreban stalni nadzor nad primenom najvažnijih mera prevencije u koje spadaju socijalno distanciranje, nosenje zaštitne opreme i pojačana dezinfekcija.

U okviru upravljana i rada objekta neophodno je između ostalog obezbediti potrebnu količinu propisane lične zaštitne opreme za zaposlene i dezinfekcionih sredstava za zaposlene i korisnike, a svi zaposleni tokom radnog procesa su u obavezi da nose zaštitnu opremu.

Gosti u ugostiteljske objekte moraju ulaziti sa maskom, koja se mora nositi i prilikom preuzimanja hrane i pića putem kućne dostave ili šalterske prodaje. Bez maski u prostoru objekta mogu boraviti samo gosti dok su za svojim stolom.

Raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata organizovati tako da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima, ne bude manji od propisane socijalne distance od 2 metra. U suprotnom obezbediti fizičke barijere (od pleksiglasa ili drugog punog materijala) koji će deliti prostor između stolova.

Izbaciti iz upotrebe posluživanje gostiju kečapa,senfa, soseva, ulja, slanika, šećera, čajeva i sl. iz posuda za zajedničku upotrebu , kao i samousluživanje pribora iz zajedničkih gondola.

Kada se radi o dostavi hrane i pića – ketering, zaposleni je dužan da prilikom dostave nosi masku i rukavice (poželjno i vizir), obavezno najaviti dolazak (telefonom ili javljanjem na interfon).

Takođe, prilikom predaje porudžbine držati što veću moguću distancu od klijenta, nakon primanja gotovine od korisnika, obavezno izvršiti dezinfekciju rukavica.

(Glas Laktaša)