vrtici

BANJA LUKA, 13. marta – Zbog aktuelne epidemiološke situacije, vrtići u Banjaluci od ponedjeljka će raditi u manjem obimu.

– Utvrdili smo dolazak manjeg broja djece i za nešto više od 100 mališana biće organizovan rad u 4 objekta. Privatni vrtići takođe od ponedjeljka neće raditi, utvrdiće se da li eventualno negdje ima potrebe za smanjenim režimom – izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, koji razmatra mjere za suzbijanje širenja virusa korona.

Grad je juče donio set mjera za sprečavanje širenja virusa kao što je rad trgovina i kafića do 18 časova.

– Zanatstvo i mali preduzetnici nisu obuhvaćeni juče naloženim mjerama. Grad nema nadležnost da uredi rad apoteka, pa one funkcionišu kao i do sada. U komunikaciji sa Vladom RS dobili smo uvjeravanje da će i rad kladionica biti uređen u skladu s mjerama koje su aktuelne na lokalu. Rad tržnih centara ograničen je do 18 sati, uprkos primedbama pojedinih subjekata – naglasio je Radojičić.

Ističe da ne bi trebalo doći do nestašice u trgovinama iako je bio veliki udar za pojedine namirnice.

– To je prvi talas, kao i u drugim zemljama – precizirao je on.

Istakao je da treba razmatrati ekonomske mjere i kako pomoći privrednim, trgovinskim i ugostiteljskim subjektima koji su zbog novonastale situacije u krizi i poteškoćama.Doći će do redukcije linija u javnom prevozu, jer je zabilježen manji broj putnika. Biće utvrđen novi redoslijed vožnje, najavljeno je nakon sjednice Štaba.

Jelena Kurtinović, direktorka Centra za predškolsko vaspitanje, rekla je da se za boravak u vrtiću prijavilo 111 djece roditelja, medicinskih i medijskih radnika, koji nemaju gdje ostaviti djecu.

– Jedna od lokacija će sigurno biti obdanište “Marija Mažar”, a za ostale tri lokacije odlučićemo u narednih dva sata i objaviti na našem sajtu – pecizirala je ona.

Gradonačelnik Radojičić je naglasio da svjetovne vlasti ne uređuju crkvene ceremonije, te da se Grad neće miješati u crkvene obrede i običaje.

Očekuje da će i u susjednim opštinama biti donesene iste odluke kao u Banjaluci kako građani ne bi putovali tamo “kada se zatvore kafići u Banjaluci”.

(Srpskainfo)