BANJA LUKA, 13. jula – Nakon hapšenja državljana Srbije i Sjeverne Makedonije rasvijetljene su i prevare na području Banjaluke.

Nakon što je Policijska uprava Prijedor uhapsila trojicu prevaranata iz Srbije i Sjeverne Makedonije odmotava se klupko serijskih krivičnih djela koja je ovaj trojac počinio na području Republike Srpske.

Šablon na koji su prevaranti izvarali građane bio je gotovo identičan.

Fingirali bi saobraćajnu nesreću, a zatim bi se pretvarali da ne znaju srpski jezik, pa bi zamolili za pomoć.

Pretvarajući se da ne znaju ni valutu koja se koristi u Srpskoj, prevaranti bi na gotovo spektakularan način od žrtava prevare tražili novac na uvid, nudeći zauzvrat skopocjene predmete i navodnu pomoć oko zaposlenja u inostranstvu.

Lakovjerni građani misleći da pomažu žrtvama nesreće ustvari su upadali u mrežu koja ih je ostavljala bez velikih iznosa novca.

Nakon što su hapšenjem trojca rasvijetljene prevare na području prijedorske regije, na red je došla i Banjaluka.

– Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka na osnovu raspisane potrage od 19. juna 2019. godine, uhapsili su A.Dž. i A.R. iz Skoplja, Republika Sjeverna Makedonija, i P.N. iz Čačka, Republika Srbija zbog postojanja osnova sumnje da su na području Grada Banjaluka počinili dva krivična djela „prevara“ – saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Iz banjalučke policije dodaju kako se osumnjičeni terete da su u martu i aprilu 2019. godine, na području Banjaluke, počinili dva krivična djela prevare, dovodeći oštećene u zabludu da im pomognu u vezi saobraćajne nezgode koju su navodno imali, simulirajući da ne znaju srpski jezik i da ne poznaju valutu koja se koristi u Republici Srpskoj.

– Od oštećenih su tražili novac na uvid, nudeći zauzvrat skupocjene predmete i pomoć oko zaposlenja u inostranstvu, oštetivši na taj način osobu iz Banjaluke za iznos od 5.000 maraka i osobu iz Mrkonjić Grada za iznos od 8.000 maraka – navode iz Policijske uprave Banjaluka.

Obavljen je pretres automobila “audi“ koji su koristili osumnjičeni, a pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelima.

Sve mjere i radnje u okviru ovog predmete preduzete su u saradnji sa dežurnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a po naredbama Osnovnog suda u Banjaluci.

Nakon završene kriminalističke obrade uhapšeni su predati Centru za strance, terenska kancelarija Banjaluka.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum