svetosavski-bal

BANJA LUKA, 25. januara – U Banjaluci je sinoć, s ciljem očuvanja tradicije i običaja, održan Svetosavski bal koji je okupio oko 200 učesnika.

Damir Jovanić, sekretar Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Sveti Sava” iz Banjaluke koje je organizovalo Svetosavski bal, istakao je značaj ove manifestacije u čuvanju običaja od zaborava, te izrazio nadu da će ona postati tradicionalna.

On je podsjetio da tradicija održavanja balova potiče još iz 1848. godine, te naglasio da mlade u vremenu modernih tehnologija bar na trenutak treba vratiti u prošlo vrijeme da bi vidjeli kako je to nekada bilo, ali i naučili da čuvaju prave vrijednosti.

Jovanić je izrazio zadovoljstvo što je interesovanje građana za ovu manifestaciju sve veće, dodajući da će u narednom periodu biti potrebno naći i veći prostor za njeno održavanje.

“To svakako govori kolika je potreba da se ova manifestacija nastavi održavati u Banjaluci, jer značajno doprinosi razvoju kulturnog identiteta grada”, rekao je Jovanić.

Član KUD-a “Sveti Sava” Marijana Lukajić rekla je da je veliki izazov pripremati se za Svetoslavski bal koji je svakako dio srpskog folklora i tradicije.

“Za bal sve treba da bude elegantno, riječ je o laganim, prefinjenim pokretima, što je drugačije od folklornih koreografija koje izvodimo na našim koncertima”, navela je Lukajićeva koja je član Društva već 12 godina.

Ona je istakla značaj ove manifestacije kako bi se građanima predstavili plesovi i običaji iz prošlih vremena, ali i da se mladi upoznaju o tadašnjim dešavanjima.

“Kada smo počeli prije pet godina pripremati prvi Svetosavski bal, postalo nam je jasno koliko je tada bilo elegancije i lijepih stvari, te smo ga zavoljeli, a sada sa ushićenjem čekamo januar i pripreme za bal”, rekla je Lukajićeva.

(Srna)