COVID-19 precautionary measures in Italy

Prevelike količine informacija vezanih za novi koronavirus, posebno onih netačnih, mogu da uspore borbu da se zaustavi njegovo širenje.

U pokušaju da obuzda „infodemiju“ – prekomjerno obilje informacija od kojih su neke tačne, ali većina nije – Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pobila je neke od najčešćih mitova o opasnom virusu, poput čudotvornih načina kojim ga možete pobediti, prenosi Blic.

Evo u šta ne treba da vjerujete.

Da li će prskanje alkoholom “ubiti” virus?

Ne. Raspršivanje alkohola ili hlora po vašem tijelu neće “ubiti” virus koji je već ušao u tijelo. Iako alkohol i hlor mogu biti korisni za dezinfekciju površina, oni mogu oštetiti vašu sluzokožu.

Da li sušač za ruke može da ubije korona virus?

Sušač za ruke ne može da ubije korona virus. Da bi ste se pravilno zaštitili, ruke morate prati sredstvom za dezifenkciju na bazi alkohola ili sapunom i vodom.

Koliko su efektni termalni skeneri?

Termalni skeneri mogu da detektuju ljude sa visokom temperaturom, što je jedna od posljedica infekcije korona virusom. Ali oni ne mogu da detektuju ljude koji su zaraženi, a još nisu ispoljili simptome bolesti.

Da li se virus može preneti u pismu ili paketu iz Kine?

Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju navodi da zbog slabe vitalnosti virusa na površinama, postoji tek „veoma mali rizik od širenja kroz proizvode ili pakete koji putuju danima ili nedjeljama“. To znači da su vaše porudžbine iz Kine bezbijedne.

Da li moj kućni ljubimac može da me zarazi?

Nema nikakvih dokaza da obični kućni ljubimci, poput pasa i mačaka, mogu da budu zaraženi novim virusom. Dovoljno je poslije kontakta sa ljubimcima oprati ruke kako treba – tako se štitite od bakterija koje uobičajeno imaju, poput ešerihije koli i salmonele.

Koliko pomaže vakcina protiv pneumokoka?

Vakcina protiv pneumokoka koje izazivaju upalu pluća je veoma efikasna, ali nažalost ne pomaže kod korona virusa. Novi virus je toliko drugačiji da se mora razviti posebna vakcina. Naučnici užurbano rade, ali bi to moglo da potraje.

Da li pomaže ispiranje nosa slanom vodom?

Na društvenim mrežama u Kini mnogi se pozivaju na navodni savjet vodećeg kineskog stručnjaka za respiratorna oboljenja koji je navodno preporučio ispiranje nosa rastvorom slane vode. Zapravo nema nikakvih dokaza da ispiranje pomaže. Isto je i sa sredstvima za ispiranje usta i zuba – ni ona ne mogu da ubiju ovaj virus.

Da li bijeli luk pomaže?

Bijeli luk je zdrava hrana i ima svojstva koja pomažu protiv mikroba. Međutim, nema nikakvih dokaza da bijeli luk pomaže u borbi protiv novog korona virusa.

Da li antibiotici sprečavaju ili liječe koronavirus?

Ne. Antibiotici su djelotvorni protiv bakterija, ali ne i protiv virusa. Antibiotici se prepisuju isključivo kod sekundarnih infekcija kor zaraženih pacijenata.

Da li susamovo ulje sprečava virus da uđe u tijelo?

Susamovo ulje ne ubija korona virus. Virus mogu ubiti jedino neka hemijska dezinfekciona sredstva, ali su ona djelotvorna jedino na površinama, ne na ljudskom tijelu.

(Srpskainfo)