sud

BANJA LUKA, 18. januara – Okružni sud u Banjaluci osudio je Alena Stojadinovića (42) iz Gradiške na sedam godina zatvora, jer je pokušao ubiti komšije Miru (69) i Milovana Ljojića (71).

Presuda je rezultat sporazuma koji je optuženi sklopio s Tužilaštvom.

Stojadinović je u stanju bitno smanjene uračunljivosti Ljojiće izbo vojnim bajonetom. Napad se odigrao u avgustu prošle godine, a svemu je kumovala i činjenica da je Stojadinović ovisnik o alkoholu.

Prema navodima iz optužnice, Stojadinović je došao do kuće Ljojića u naselju Kruškik kod Gradiške te je vojnim bajonetom puške M-72 Miru posjekao po vratu i ubo u grudi, nakon čega je njen suprug Milovan čuo zapomaganje i izašao. Stojadinović je i njega napao prijetivši mu da će ga ubiti te zamahnuo nožem ka njegovom vratu.

Milovan je, nastojeći da se odbrani, postavio ruku, a Stojadinović ga je posjekao po kažiprstu i nanio mu površinske povrede po bedrima. Komšija Drago Pureta je spriječio napad tako što je nasilniku izbio nož.

Osim zatvorske kazne, savjet je Stojadinoviću izrekao i mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, koje ne može biti duže od tri godine. Sud je odlučio da će vrijeme provedeno na liječenju optuženog biti uračunato u izrečenu zatvorsku kaznu.

Tako će optuženi, nakon što završi liječenje, biti poslat da ostatak kazne odsluži u zatvoru. Sud je kao olakšavajuće okolnosti cijenio to što je optuženi priznao krivicu.

(Avaz)