U Srbiji su potvrđeni novi slučajevi obolijevanja od groznice Zapadnog Nila, koju prenose komarci, objavio je na svom sajtu Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Od ove bolesti, kao što smo ranije i objavili dvije osobe su preminule, a sada je ona potvrđena kod još jedne osobe u Južnobačkom okrugu.

– Nа оsnоvu pоdаtаkа dоstаvljеnih Institutu i lаbоrаtоriјskih kritеriјumа nа tеritоriјi Srbiје, dо 19. avgusta 2021. gоdinе rеgistrоvаnа su tri pоtvrđеnа slučаја оbоlijеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа, оd kојih su sе dvа zаvršilа smrtnim ishоdоm. Оbоljеnjа su rеgistrоvаnа kоd оsоbа mušкоg i žеnskоg pоlа, sа pridružеnim hrоničnim оbоljеnjimа, iz Јužnоbаčкоg (dvа) i Srеmsкоg окrugа (јеdаn) – navodi se u izvještaju “Batuta” koji je danas objavljen.

Ovaj virus prenosi domaći kuleks pipiens komarac. Zaražene krvopije su najpre otrkivene u Beogradu, , odmah zatim u Pančevu, Požarevcu i Staroj Pazovi, a kako saznajemo sada i u Novoj Pazovi.

Kada je Beograd u pitanju, kako je nedavno za naš portal izjavio gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, zaraženi komarci su detektovane u šest opština u prestonici.

– Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine pri JKP „Gradska čistoća“ detektovala je virus Zapadnog Nila iz više uzoraka na opštini Palilula i na opštini Čukarica. Na osnovu podataka i analize Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, virus je detektovan i na opštinama Stari grad, Zvezdara, Novi Beograd kod Starog Sajmišta, kao i na opštini Surčin – naveo je prof. dr Radojičić za Telegraf.

Virus prenosi domaći kuleks pipiens komarac

Zapadni Nil, inače, na ljude prenosi naš domaći, kuleks pipiens komarac. Prošle, 2020. godine prvi put poslije 8 godina nije zabilježen nijedan slučaj ove groznice kod ljudi u Srbiji, iako su zaraženi komarci bili prisutni u 11 gradova, i iako je ova groznica u Evropi potvrđena kod 308 osoba.

Ova infekcija je zvanično prvi put registrovana kod građana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2019. godine u našoj zemlji registrovano je ukupno 1.016 slučajeva zaraze i 98 smrtnih ishoda, zvanični su podaci Instituta “Batut”.

Radi se o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Većina inficiranih osoba, 80 odsto, nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 odsto, simptomi podsjećaju na grip, sa naglom pojavom povišene tjelesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom (uvećanje limfnih čvorova).

Kod pojedinih osoba, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahtijeva hospitalizaciju. Kod njih se javlja glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali možeputem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dete i dojenjem. Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Preporuke Instituta “Batut” za zaštitu od komaraca

– koristite repelente na otkrivenim dijelovima tijela prilikom boravka na otvorenom

– nosite odeću dugih rukava i nogavica, svijetle boje. Najbolje je da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odjeću.

-izbjegavajte boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru

– koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta

– ako je moguće, boravite u klimatizovanim prostorima, broj insekata u takvim uslovima značajno je smanjen

– izbjegavajtepodručja sa velikim brojem insekata, kao što sušume i močvare

– najmanje jednom nedjeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki

– uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu

(Srpskainfo)