skola

BANJA LUKA, 26. novembra – Zamjena dotrajalih prozora i vrata na starom dijelu objekta Osnovne škole “Sveti Sava” na Laušu trebalo bi da počne na ljeto iduće godine, za šta je sredstva od 120.000 KM donirala Vlada Japana.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekat obnove ove škole potpisali su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Hidejuki Sakamoto, ambasador Japana u BiH, i Miroslav Popržen, direktor OŠ “Sveti Sava”.

Značaj ove investicije je što će znatno poboljšati uslove rada u školi, a sredstva će biti utrošena za zamjenu dotrajale stolarije, te će zgrada biti energetski efikasnija, a prostorije toplije, uz mnogo manji utrošak energenata.

Popržen je istakao da školu trenutno pohađa 1.270 učenika, koji će od ljeta naredne godine imati bolje uslove za rad.

“Suvišno je i pričati koliko je ova donacija značajna za našu školu i koliko će svim učenicima, ali i zaposlenima omogućiti bolje i kvalitetnije uslove za rad”, kazao je Popržen.

Prema njegovim riječima, donacija će biti iskorištena za zamjenu kompletne stolarije na starom dijelu školskog objekta, odnosno biće zamijenjeni svi prozori i vrata.

“Kvalitetnije će biti, ali i uljepšaće izgled škole. Trenutna stolarija datira još iz šezdesetih godina prošlog vijeka”, rekao je Popržen.

Dodao je da je već započet postupak i sprovođenje javne nabavke za izbor izvođača radova na objektu, a da je cilj da radovi počnu za vrijeme raspusta.

“Tempiraćemo vrijeme da bi radovi bili obavljeni u toku ljetnog raspusta, kako se ne bi remetila nastava. Rok za realizaciju projekta je godinu dana, a i naši donatori su saglasni da bi tad bilo najbolje to uraditi”, rekao je Popržen.

Sakamoto je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da podrži uloženi trud nastavnika i osoblja ove škole da pronađu način da poboljšaju školsko okruženje za učenike.

“Vjerujem da će projekat biti završen bez odgađanja u skladu s procedurama. Nadam se da će projekat doprinijeti poboljšanju ambijenta obrazovanja u RS”, rekao je Sakamoto.

Vlada Japana je u RS dosad obezbijedila donacije za 45 škola i institucija.

(Nezavisne)