skupstina

BANJA LUKA, 18. decembra – Narodna skupština Republike Srpske dobila je novi klub, i to Klub žena poslanica parlamenta Republike Srpske.

Ovu ideju je podržalo svih 18 žena poslanica Narodne skupštine Republike Srpske, jer, kako kažu, osjećaju da nisu ravnopravne u Skupštini i žele da promijene neke stvari.

– Donijećemo svoj program u narednih mjeseca dana i tada odlučiti o svim detaljima, kao i tome ko će biti predsjednica. Bilo je nekoliko inicijativa i prijedloga za predsjednicu, ali o tome ćemo kasnije. Sve žene su se usaglasile i svima nam je drago što ćemo zajedno da radimo, a svoj program rada ćemo donijeti do 31. januara sljedeće godine – rekla je narodna poslanica PDP Gordana Vidović.

Podsjećamo, priča oko osnivanja kluba žena nastala je odavno, a uvredljiva izjava poslanika Ilije Tamindžije, koji je tokom zasjedanja parlamenta Srpske rekao da je poslanica Jelena Trivić zaljubljena u svog partijskog kolegu, ponovo je otvorila raspravu u javnosti o položaju žena u društvu Republike Srpske.

Tamindžija, na žalost, nije jedini koji je u svom govoru uvrijedio neku ženu, jer se takvi slučajevi veoma često bilježe u javnosti Srpske.

Od člana Predsjedništva BiH, preko poslanika, pa do direktora javnih ili privatnih preduzeća, mogli smo proteklih godina bar jednom da čujemo neprimjerenu izjavu na račun neke žene.

Takvih izjava javnost nije pošteđena ni tokom zasjedanja parlamenta Srpske, kako od strane pojedinaca iz vladajuće koalicije, tako i od opozicije.

– U suštini, neće niko da reaguje na takva neprimjerena ponašanja muških kolega. Da zlo bude veće, mnogima je smiješno kada neki političar kaže nešto uvredljivo na račun neke žene. To je odraz našeg društva. Kako se ponašaju poslanici u skupštini tako se ponašamo svugdje u cijelom sistemu – objasnila je ranije Vidovićeva.

(Srpskainfo)