skola

BANJA LUKA, 03. novembra – Najstarija osnovna škola u Banjaluci „Dositej Obradović“ slavi 140 godina postojanja, a obilježavanje značajnog jubileja započeće sadnjom platana na Istočnom tranzitu. Manifestacija zbog ovog lijepog gesta i nosi naziv „Voli drvo Grada Banjaluke“.

Školu čiji se rad proteže čak kroz tri veka pohađali su mnogi uspješni ljudi u svim poljima, slikar Božćidar Božo Nikolić, narodni heroj Veselin Masleša, arhitekta i inženjer koji je projektovao školu Rajko Dušanić, fudbaler Oto Bojer, pjesnikinja Nasiha Kapidžić- Hadžić, sportski radnik Tomislav Marić, slikar Slobodan Dragaš.

OŠ „Dositej Obradović“ danas ima 580 učenika i šezdeset radnika, a oni će pored prigodne manifestacije, svom gradu iduće sedmice pokloniti i drvored platana.

– Nastojali smo da ne pravimo pompeznu proslavu, već da damo svoj konkretan doprinos kroz ekološku priču. Nakon tog svečanog čina, đaci i profesori će u holu škole pokazati kulturno-umjetnički program koji su pripremili – najavio je program za srijedu, 6. novembra, direktor Dragan Kovačević.

Vrijedni učenici pripremili su i predstavu „Maruška“, Petra Kočića, koju će odigrati u Dječijem pozorištu RS.

Ova škola je počela sa radom davne 1879. godine, odmah nakon što je Austrougarska okupirala BiH, kao Prva dječačka osnovna škola, a nešto kasnije postala je Treća narodna mješovita osnovna škola.

Škola je bila smještena u zgradu koja se nalazila između današnjeg Elektrotehničkog fakulteta i “Vodovoda”.

Imala je prekrasan park i bila jedna od najuglednijih škola grada Banjaluke onoga vremena. Dolaskom NDH postaje “Treća pučka osnovna škola”, a 1936. preselila se u zgradu današnjeg Republičkog pedagoškog zavoda.

Nakon Drugog svjetskog rata dobila je ime narodnog heroja Kasima Hadžića i radila je u tri školske zgrade.

Nova školska zgrada u Obilićevu, izgrađena je 1961. godine.

– Za ono vreme to je bila jedna od najmodernijih i najreprezentativnijih školskih zgrada i u kojoj je po prvi put u praksu uvedena kabinetska nastava pa je još tih davnih godina škola imala kabinet fizike, tehničkog, likovnog, te prostoriju za predmet domaćinstvo. Škola je sve vreme postojanja bila jedna od najuspešnijih – rekao je Kovaćević, podsjećajući da škola od 1993. godine nosi ime srpskog prosvjetitelja Dositeja Obradovića.

skola 2

Pedagogu škole Tatjani Breberini velika je čast i zadovoljstvo što je dio ovog kolektiva.

Veliki je izazov bio pripremati kulturno- umetnički program za ovaj jubilej, ali mi je izuzetno drago da smo zajedno sa kolegama i dragim učenicima uspeli da privedemo pripreme kraju.

– Učenici znaju da je škola otvorena za sve, i i oni kroz razne aktivnosti osjećaju svoju pripadnost školi, kroz folklor, sekcije, redovnu i dodatnu nastavu i takmičenja – naglasila je ona.

Učenica osmog razreda Teodora Danojević koja pjeva u horu, kaže da se njeni drugovi već mjesec dana pripremaju za važnu proslavu i da svi uzbuđeno iščekuju srijedu.

Moderna ustanova

– Posljednjih godina smo uz pomoća Grada i Ministarstva prosvjete završili sve važne poslove na modernizaciji i pripremi za vrijeme koje dolazi, odnosno za školu 21. vijeka. Ponosni smo što smo školu doveli na ovaj nivo i u potpunosti je učinili jednom modernom ustanovom – poručio je Dragan Kovačević.

(Srpskainfo)