BANJALUKA, 24. januara – Jedan radnik iz Banjaluke ostao je u bolnici u Sočiju i u teškom je stanju.

“Veoma sam zabrinut za njega. Neko mora da mu pogne jer je pitanje šta će biti sa njim”, priča Milan Vukelja (45), jedan od 18 radnika iz BiH koji su u Sočiju uhapšeni bez radnih dozvola.

Vukelja je u rodnu Donju Dragotinju, selo kod Prijedora, doputovao preksinoć. Priča da je čuo da je na gradilištu sedam sati mrtav ležao radnik koji je preminuo od infarkta.

Za dva i po mjeseca, koliko je bio u Rusiji, Milan je izgubio 12 kilograma i zaradio samo 600 evra koji su mu isplaćeni u rubljama. Toliko je dobio na ruke za posao koji je po njegovoj priči ugovoren očito “na časnu riječ” preko neke Svetlane, prezime joj ne zna i agencije “Hej ju” iz Obrenovca koja je Milanu, kako kaže, obećala da će na granici uz imigracioni list dobiti i radnu dozvolu.

“List sam dobio, ali dozvolu nisam. Već prvi dan sam shvatio da sam prevaren, ali nazad se nije moglo”, kaže Milan.

Dodaje da je neki Rus pokušao da ih upozori na dolazak policije. On, kako tvrdi, nije htio da bježi, jer nije imao kud, tako da je završio u pritvoru.

“Trebala nam je dozvola za odlazak u toalet, da zapalimo cigaretu. Nije bilo hrane. Dobijali smo ono što je ostajalo od policije. Nisam na njih ljut, jer su nam rekli da naš šef treba da nas hrani. A, s njim smo jedva uspjeli da stupimo u kontakt. Obećao je da će platiti da nas puste, ali se uopšte nije pojavio”, priča Milan koji je u pritvoru proveo punih šest dana, objavio je infoprijedor.com.

Dodaje da je poslednjih pet godina radio u Rusiji, bez bilo kakvih problema.

Narednih pet godina neće moći tamo, jer je sad dobio zabranu. Onima koji žele na posao u inostranstvo poručuje da nikuda ne idu bez garantnog pisma. Istog dana kada su uhapšeni radnici iz Srbije i BiH, uhapšeno je po Milanovim riječima oko 800 ljudi koji nisu imali radne dozvole.