manifestacije

BANJA LUKA, 02. aprila – Manifestacije koje Javna ustanova Turistička organizacija grada Banja Luka organizuje svake godine u proljećnim i ljetnim mjesecima – maj Ćevap fest i jul Kozara etno i Ljeto na Vrbasu biće otkazane.

“S obzirom da smo već trebali pristupiti realizaciji i organizaciji manifestacija, a u gradu Banja Luka je vanredna situacija, održavanje događaja u ovim terminima je za sada nemoguće kako iz epidemiološko- bezbjednosnog tako i finasijskog momenta. S obzirom da u Banjoj Luci, od 16. marta ne rade smještajno-ugostiteljski kapaciteti, stornirane su avio linije kao i drumski saobraćaj te zatvoreni granični prelazi smatramo da će obim štete za turizam našeg grada biti ogroman. JU Turistička organizacija grada Banja Luka turističke aktivnosti, uključujući i organizacijun festivala i manifestacija te su organzacije različitih događaja, finansira iz prihoda ostvarenih uplatom boravišne takse koje uplaćuju hotelijeri, te vlasnici smještajnih kapaciteta. S obzirom da su svi smještajni kapaciteti u Banjoj Luci prazni od polovine marta 2020 godine i da se kraj krize, uzrokovane korona virusom još uvijek ne nazire, realno je očekivati da nećemo imati prihode boravišne takse za tri mjeseca (mart, april, maj) gdje smo očekivali gotovo 80.000 konvertibilnih maraka prihoda od iste. S obzirom na situaciju evidentan je za sada tromjesečni gubitak koji će, po svemu sudeći, imati i produženo negativno dejstvo”, navodi se u saopštenju Turističke organizacije.

Kako napominju, za sada su ostavili otvoreno pitanje realizacije Međunarodne konferencije turizma 2020 koju organizuje Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku u saradnji sa JU Turistička organizacija grada Banja Luka. Prema ranijem dogovoru Konferencija je planirana u drugoj polovini septembra.

 (banjaluka.net)