BANJALUKA, 26. februara – Predsjednik Dodik saopštio je da bi se otvaranje ruskog konzulata u Banjoj Luci moglo desiti u ovoj godini.

Dodik je u intervjuu ruskom listu Izvestija rekao da su sve odluke o otvaranju predstavništva Rusije u Srpskoj, koje je najavljeno u maju 2022. godine, donijele obje strane i da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da predstavništvo bude što prilično otvoreno.

Na pitanje da li očekuje da će se to desiti ove godine, Dodik je odgovorio: “Da, naravno, mislim da je to realno”.

Dodik, koji se 21. februara u Kazanju sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je da je Republika Srpska prošle godine potpisala ugovor sa ruskim Gazpromom o dugoročnim isporukama gasa do 2025. godine.

Na pitanje po kojoj cijeni Republika Srpska kupuje gas od Rusije, Dodik nije precizirao cijenu, ali je rekao da je Republika Srpska tom cijenom zadovoljna.

On je potvrdio da je Srpska počela da plaća ruski gas u rubljama.

Odgovarajući na pitanje da se dugi niz godina govori o mogućnosti održavanja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske i da mnogi posmatrači to nazivaju političkom igrom, s obzirom da to Banjaluka zapravo nikada neće učiniti, Dodik je rekao da se Srpska uvučena u BiH i  primorana da joj se pridruži nakon Dejtonskog sporazuma.

“Ako kažete da Banjaluka to nikada neće učiniti, jeste li spremni da se kladite na to? Mi nismo avanturisti”, rekao je Dodik.

On je istakao da Banjaluka nikada nije odustala od potrebe jačanja Republike Srpske i da čeka da “neke velike sile kažu da narod ima pravo na samoopredjeljenje”.

Na pitanje da li je referendum moguć ove godine, Dodik je odgovorio:

“Vidit ćemo.”

Odgovarajući na pitanje da li Republika Srpska razmatra mogućnost, bar u teoriji, da se u budućnosti pridruži Srbiji, Dodik je rekao da će Republika Srpska ostati na teritoriji na kojoj se sada nalazi, prvenstveno rukovodeći se interesima svog naroda.

“Mi smo jedan narod sa narodom Srbije, a Srbiju vidimo kao svoju domovinu. Svakako ćemo sačuvati subjektivitet Republike Srpske. Ali kao što je, na primjer, njemački narod imao pravo da ujedini Istočnu i Zapadnu Njemačku, možda će jednog dana i srpski narod imati isto pravo. Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, legalno i legitimno”, rekao je Dodik.

Izvor: RTRS