BANJA LUKA, 10. septembra – U Banjaluci je otvoren Nacionalni teniski centar Teniskog saveza Republike Srpske.

Prvi udarac u novoizgrađenom Nacionalnom teniskom centru RS izvela je mlada teniska nada Tea Kovačević, Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sportski direktor Teniskog saveza Srbije Aleksandar Bolić, te Srđan Đoković, otac najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića.

Srpski teniser Novak Đoković se okupljenima obratio putem video poruke i poručio da se nada da će u skorijoj budućnosti posjetiti Banjaluku i imati priliku da igra na novim terenima.

Novakov otac Srđan rekao je u obraćanju na svečanosti da će svjetski broj jedan posjetiti Banjaluku i Republiku Srpsku prvom prilikom.

“Na sve moguće načine pokušavaju da sputaju Novaka, ali neće uspjeti. On je najbolji teniser na svijetu”,  rekao je Srđan Đoković, ističući da je tenis sport koji ujedinjuje ljude, te da Novak pokazuje da su Srbi dio stare evropske civilizacije.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je ovaj veliki projekat realizovan u veoma kratkom roku. Cvijanovićeva je poručila da je Republika Srpska ponosna na najboljeg tenisera svijeta.

“Pokazali smo sposobnost da se u kratkom roku mobilišemo. Mi smo to uspjeli u veoma kratkom roku zato što smo znali zašto to radimo i znali smo da imamo cilj”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost Novaku Đokoviću, čije divno obraćanje na početku svečanosti bodri Banjalučane i sve u Republici Srpskoj.

“Mi ne trebamo objašnjavati koliko smo ponosni na njega i koliko nam on znači, a znamo da i mi isto tako značimo njemu i zbog toga se radujemo svakom novom dolasku ovdje. Želimo da se ovaj teren pokaže u najboljem svjetlu i da opravda to zašto je napravljen ovdje i zašto služi na ponos Banjaluci i Srpskoj”, navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Nacionalni teniski centar Teniskog saveza Srpske, koji je večeras otvoren u Banjaluci, omogućiti i Banjaluci i Republici Srpskoj da u narednom periodu organizuje turnire i master serije.

“Banjaluka se sada svrstava u red centara koji imaju sve uslove za održavanje turnira na visokom nivou, na kojima učestvuju teniski asovi, a koji će prenijeti svoje znanje i iskustvo našim mladim teniserima”, rekao je Višković novinarima, nakon svečanosti povodom otvaranja Nacionalnog teniskog centra.

On je izrazio nadu da će ovaj centar biti objekat koji će služiti na dobrobit mladih u Srpskoj i podstaći ih da se bave sportom.

“Ako neko danas ili sutra na ovim terenima postane teniska zvijezda, on će biti najbolji ambasador Srpske. Kao predsjednik Vlade biću ponosan da sam učestvovao u gradnji ovog centra, te dao doprinos da novim pokoljenjima ostavimo ovako značajan objekat”, rekao je Višković.

Centralni teren urađen je po svjetskim standardima, kapaciteta 1.300 stolica koje se prelivaju na sve četiri strane tribina u bojama srpske trobojke, a kapacitet samog terena u slučaju potrebe moći će ići i do 4.500 mjesta sa montažnim tribinama.