pravila

Zakoni su svuda različiti, a nekada stvari koje na prvu djeluju banalno mogu vas odvesti u zatvor ili, u najboljem slučaju, možete da ispadnete nepristojni u pojedinim dijelovima svijeta.

 Stara izreka “Kada si u Rimu, radi onako kako Rimljani rade”, još uvijek važi svuda, piše Bright Side. Dakle, kada sljedećeg put negdje budete putovali, informišite se na vrijeme šta je, u zemlji koju posjećujete, dozvoljeno, a šta nije.

Naravno, mnogo je bitnije da znate ono što ne smijete da radite u pojedinim državama, kako se ne biste osramotili ili prekršili zakon, prenosi “Telegraf”.

1. Napojnice u Japanu

Možda nije obavezno da ne ostavite napojnicu u Japanu, ali se u nekim slučajevima smatra izuzetno nepristojnim. Čak možete vidjeti da na kraju računa piše da je račun plaćen u cjelosti, tako da nisu potrebne nikakve napojnice.

2. Dijeljenje računa u Francuskoj

Smatra se nepristojnim kada dođe do podjele računa u Francuskoj. To je zbog toga što oni uopšte ne vole da razgovaraju o novcu. Ipak, ukoliko se nalazite u većoj grupi ljudi, možete odlučiti da podjelite račun između sebe.

3. Mahanje bilo kome u Grčkoj

U Grčkoj, pokazivanje dlana je više uvreda, nego pozdrav. To je za njih više kao da kažete: “Odbacujem te”.

4. Dodirivanje osobe suprotnog pola u Indiji

U Indiji se smatra izuzetno nepristojnim ukoliko dodirnete osobu suprotnog pola.

5. Fotografisanje bez saglasnosti u UAE

Prema sajber zakonima u ovoj zemlji, ovo se smatra zločinom. Za kršenje ovog zakona mogu vas zatvoriti u zatvor na šest mjeseci i moraćete da platite kaznu višu od 136.000 dolara. Ovo naročito važi ukoliko postavite fotografiju na društvene mreže.

6. Preskakanje reda u Australiji

Ovo je uvijek tabu tema ukoliko ste u Australiji ili Engleskoj. Ovo pravilo važi kada koristite javni prevoz, u tržnim centrima, pabovima ili na bilo kom drugom mjestu. Uvijek čekajte svoj red i sve će biti u redu.

7. Šetnja biciklističkim stazama u Holandiji

Bicikl je glavno prevozno sredstvo u Holandiji i uvijek je velika gužva. Dakle, ukoliko se šetate stazom za bicikliste, velika je vjerovatnoća da će vas neko od njih udariti. Zato je najbolje da se držite pješačke staze i smanjite bilo kakve rizike.

8. Pravljenje “OK” znaka rukama u Turskoj

Ovaj potez u Turskoj je isto što i pokazivanje srednjeg prsta. Isto pravilo važi i za Njemačku i Brazil.

9. Klimanje i odmahivanje glavom u Bugarskoj i Albaniji

Obično klimanje glavom gore dole znači odobravanje, a odmahivanje glavom lijevo – desno znači negodovanje. Važno je da znate da u Bugarskoj i Albaniji važi potpuno suprotno.

10. Hranjenje ptica u Singapuru

Hranjenje ptica, bacanje smeća bilo gdje i žvakanje žvaka, dovešće vas do ogromnih kazni u Singapuru.

(Nezavisne)